ODRŽANI "TEŠANJSKI DANI PEKMEZA"

Danas je, u prostoru atrija MIZ Tešanj, u organizaciji UG "Sehara" Tešanj i JU Muzej Tešanj održana manifestacija "Dani tešanjskog pekmeza". Tešanjsko područje je kroz historiju bilo poznato kao najveći proizvođač voća i prerađevina od voća koje se zatim čak izvozilo širom Evrope. Tradicija pripreme slatkog i kiselog pekmeza tradicionalnom metodom na ovom prostoru se zadržala i dan danas i veliki je broj ljudi koji, mahom individualno, ga pripremaju za svoje potrebe.

 
Sve ovo je bilo vodilja za organizaciju ove manifestacije pa je, saradnjom UG "Sehara" Tešanj i JU Muzej Tešanj krajem prošlog mjeseca objavljen poziv proizvođačima da dostave uzorke svojih kiselih i slatkih pekmeza a koji su zatim poslani na Poljoprivredno-prehrambeni fakultet u Sarajevu na analizu i ocjenu komisije.
Do određenog roka pristiglo je 47 uzoraka pekmeza i komisija je napravila analizu i ocjenu po utvrđenom Pravilniku.
 
Prisutne na manifestaciji su, ispred organizatora, pozdravili Mensura Mujkanović, direktorica JU Muzej Tešanj i Miralem Alić, UG "Sehara" Tešanj, koji su se zahvalili svim učesnicima te izrazili zadovoljstvo brojem uzoraka uz nadu da će taj broj narednih godina biti i veći.
Zainteresovani su prisustvovali predavanju te diskutovali na temu "Proizvodnja pekmeza" koje je održala prof. dr. Asima Akagić sa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, ujedno i predsjednica ocjenjivačke komisije na današnjoj manifestaciji, a koja je ukazala na standarde koje treba da zadovoljava proizvodnja, skladištenje i na elemente koji određuju sami kvalitet pekmeza.
 
Nakon predavanja dodijeljena su priznanja sa najbolje proizvođače kiselog i slatkog pekmeza sa ovog područja:
KATEGORIJA KISELI PEKMEZ
ZLATNE MEDALJE:
Armina Brkić, Ramza Halilović, Sajma Hadžan, Nervan Batić, Refija Alić, Mehmedalija Ljevaković
SREBRNE MEDALJE:
Nermin Brka, Zuhra Kotorić, Dženeta Husaković
BRONZANE MEDALJE:
Fahira Hodžić, Amir Čamdžić, Hifza Čamdžić, Aida Halilović, Iso Kantić
 
KATEGORIJA SLATKI PEKMEZ:
ZLATNE MEDALJE:
Sakib Bedak, Ibrahim Dolamić, Sajma Hadžan, Muharem Mulabdić, Dževdeta Fejzić, Zuhra Kotorić, Rabija Kadušić
SREBRNE MEDALJE:
Meho Mešić, Nermin Brka, Sinan Roša, Fatima Jacić, Ramza Halilović
BRONZANE MEDALJE:
OPG Gašić, Hajrudin Omerović, Iso Kantić.
 
Treba naglasiti da su podršku ovoj manifiestacija pružila i:
Udruženje "Naša porodica" Tešanj, UŽ "Jelašanke" Jelah, UŽ "Pribava" Gračanica, UŽ "Biser" Ljetinić, UŽ "Zejneb" Zavidovići, UŽ "Tragom tradicije" Gračanica, UŽ "Krivaja Iskra" Zavidovići i UŽ "Majska ruža" Zavidovići koje su priredile veliki broj različitih slatkih jela od pekmeza za degustaciju.
 
Učenici i nastavno osoblje MSSŠ Tešanj su, ispred Restorana Kahva, organizovali demonstraciju pripreme pekmeza tradicionalnom metodom a svojim sazom i pjesmom prisutne je počastio i Dedo Hadžiedhemović.
 
Cjelokupnu manifestaciju su podržali: federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstvo ZDK, Općina Tešanj, MIZ Tešanj, MSSŠ Tešanj, Restoran Kahva, Yessari Food Tešanj te Burbić BS Caffe.
ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.