24 lica sa područja općine Tešanj oboljelo od bruceloze

26 Sep 2018
22277 puta

Od početka godine ukupno 24 lica sa područja općine Tešanj oboljelo je od bruceloze. Zdravstveno stanje svih oboljenih je stabilno, otpušteni su iz bolnice i trenutno se oporavljaju. Pod nadzorom Službe za finansije, privredu, komunalne i inspekcijske poslove Općine Tešanj izvršena je eutanazija 4 krave, 36 ovaca i 10 koza.
Po otkrivanju bolesti poduzete su sve zakonom propisane mjere i aktivnosti koje se ogledaju u informisanju javnosti, intenzivnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvima, veterinarima i inspekcijskim organima. Općina Tešanj i Općinski načelnik osigurali su sva neophodna materijalna i finansijska sredstva potrebna za neškodljivo uklanjanje eutaniziranih i uginulih životinja. Ukop eutaniziranih životinja vrši se po propisanoj proceduri na zemljišnoj parceli namijenjenoj za ukup uginulih i eutaniziranih životinja koja je uređena, ograđena i pod nadzorom sanitarne i komunalne inspekcije.

Pozivamo građane da se informišu o načinu zaštite od bolesti, da poduzmu sve mjere na zaštiti svog zdravlja i zdravlja članova svoje porodice. Posebno podsjećamo vlasnike životinja na odgovornost koju imaju za svoje i zdravlje svojih ukućana, kao i zdravlje drugih ljudi s kojima su u kontaktu kroz prodaju mlijeka, sira, mesa i prometovanje životinja.
Pozivamo sve vlasnike životinja da izvrše uzorkovanje krvi životinja na brucelozu tako što će se javiti u najbližu veterinarsku stanicu.
Napominjemo da je prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu F BiH i Općinskoj odluci zabranjena nomadska ispaša i slobodno kretanje životinja (ovaca, koza, krava) izvan imanja vlasnika životinja.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.