Načelnici Usore i Doboj Juga: Zainteresovani smo za geotermalna istraživanja Istaknuto

nacelnikusora1Nakon prošlogodišnjih aktivnosti na pokretanju inicijative za mogućnost korištenja geotermalnih resursa, Vlada ZDK je opredjeljenja da podrži ove projekte koji bi se radili na području njenih općina.

Za sada najveću zainteresiranost su iskazale Općine Usora i Doboj Jug. S tim u vezi načelnici ovih općina Ilija Nikić i Jasminka Begić su održali kraći bilateralnis astanak u Doboj Jugu, da bi se u utorak sastali sa premijerom vlade, te ministrom privrede i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ovog kantona.

Kako je prošle godine razvojni direktor mađarske konsultanske kuće 'E Star Company', Gyorgy Horuczi prezentirao je članovima Vlade, predstavnicima općina i privrednicima ZE-DO kantona mogućnosti korištenja geotermalnih resursa u regionu, BiH i ZE-DO kantonu,ponovljeno je da u ZDK postoje veliki geotermalni potencijali za proizvodnju toplotne i električne energije koji se mogu posebno iskoristiti i u zdravstvene svrhe.Inače u svijetu se vodi velika borba za energiju, na jednoj strani ,a na drugoj su evidentni problem zaštite okoliša,kao i tendenciju za smanjenjem korištenja fosilnih goriva koja sagorijevanjem emituju velike količine stakleničkih plinova, što je posebno bio problem u posljednja dva mjeseca u više gradova BiH. Zato se nameće potreba za maksimalnim iskorištenjem obnovljivih izvora energije.

Jedan od njih je i geotermalna energija, kojoj u našoj zemlji nije posevećivana dovoljna pažnja. Iz Vlade ZDK kažu da po preliminarnim studijama ovaj kanton ima velikie resurse geotermalne energije, samo ih treba iskoristiti.,a to je velika razvojna šansa u ZE-DO kantonu i njegovim općinama.Jedan broj načelnika općina se u Mađarskoj uvjerio u isplativost investiranja u geotermalnu energiju, pa zašto to nebi bilo i u ovom kantonu.

Načelnici Usore i Doboj Juga su jako zainteresovani da se što prije otpočne sa pilot projektima u ovoj oblasti.

Miralem Begić

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.