Počela izgradnja zgrade namijenjene za smještaj korisnika kolektivnog centra

03 Nov 2017
26624 puta

U Tešnju je jučer ozvaničen početak radova na izgradnji prve zgrade socijalnog stanovanja, a koja se gradi u sklopu projekta Zatvaranja kolektivnih centara - CEB II. Korisnici projekta će biti osobe koje danas žive u kolektivnim centrima, a koje su raseljene, povratnici ili druge socijalno ugrožene osobe.

Riječ je o izgradnji zgrade za smještaj 65 osoba u 21 stan na lokalitetu Medakovo, koja, prema planu treba biti okončana u roku od 360 kalendarskih dana.

Ukupna vrijednost Projekta je oko 1.050.000 KM, od čega je učešće Općine Tešanj oko 180.000 KM (vrijednosti zemljišta, projektovanja, komunalne infrastrukture i nadzora), dok vrijednost radova iznosi 883.807 KM.

U Tešnju je 1992. godine, dakle, prije 25 godina boravilo 30.000 izbjeglica pretežno iz Doboja, Teslića, Dervente i okolnih općina. Drago mi je da smo danas u situaciji da ćemo ovim projektom završiti rješavanje smještaja raseljenim osobama i na ovaj način im vratiti dostojanstvo.

Istovremeno, uklanjanjem izbjegličkog naselja koje je smješteno u Poslovnoj zoni Bukva, u Tešnju će doći do novih lokacija za investiranje, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Zvaničnom početku radova u Tešnju su prisustvovali koordinator projekta Zatvaranja kolektivnih centara – CEB II u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Edina Imamović, Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Nurđehan Šahinović i Direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka.

U ovoj godini planiran je početak izgradnje ili rekonstrukcija ukupno 11 zgrada socijalnog stanovanja sa cca 450 stambenih jedinica.

Projekat CEB II provodi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice putem nadležnih entitetskih ministarstava, organa lokalnih vlasti i resornih kantonalnih ministarstava/uprava u FBiH i UNHCR-a.

Projekt CEB II se provodi u 45 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope namjenjenim za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Planirana je izgradnja 2.611 stanova neprofitnog socijalnog stanovanja u 82 zgrade i objekta.

ocijeni
(1 glas)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.