Održana 3.ćetenijada u Gračanici

Udruženje „Gračaničko keranje“ Gračanica bilo je domaćin međuopćinske tradicionalne manifestacije „ćetenijada“ koja se održala u subotu (18.01.) na terasi osman-kapetanove medrese u Gračanici.

Osnovna zadaća aktivnosti udruženja „Gračaničko keranje“ od osnivanja je bila zaštita i očuvanje tradicionalnih vrijednosti naroda BiH s posebnom pažnjom na bošnjačku tradiciju. Stoga je u subotu a već treću godinu organizovalo druženje „ćetenijada u Gračanici“ kome se pridružilo nekoliko ekipa iz Gračanice, Vražića općina Čelić i Tarevaca općina Modriča.
Iako je bilo takmičarskog duha prvenstveni cilj je bilo druženje, zbližavanje i čuvanje tradicije. Manifestaciju su obraćanjem prisutnim otvorili predsjednica udruženja Azemina Ahmedbegović i načelnik općine Nusret Helić.
Obzirom da je spravljanje ćetenije, tradicionalnog bosanskog jela, postalo rijetkost, bila je ovo prilika za mnoge naše sugrađane ali i goste a posebno mlade da se uvjere u majstorstvo i težinu spravljanja ćetenije i probaju je na licu mjesta. Vražići u općini Čelić imaju dugu tradiciju spravlja ćetenije ali se i drugim načinima bore za egzistenciju posebne žene u ruralnim područjima. U tome im najviše pomaže zajednički rad u okviru udruženja „žena poljoprivredni proizvođač“.
Slična manifestacija sa dužim stažom održava se u povratničkom mjestu Tarevci kod Modriče odakle je stigla, na kraju pobjednička ekipa, koju su zanimljivo činili i muškarci, majstori ćetenije.
U konačnici najmanje je važno na kraju bilo ko je najbolji, jer je ćetenija svih ekipa pojedena u slast i prisustvo velikog broja naših sugrađana, što je ovu 3.ćetenijadu učinilo najposjećenijom do sada.

 

(TEKST I FOTO: RADIO GRAČANICA)

 

ceten2

 

 

ceten3

 

 

ceten4

 

 

ceten5

 

 

ceten6

 

 

ceten7

 

 

ceten8

 

 

ceten9

 

{fcomment}

 

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.