Gračanica: Novi projekat podrške Romima Istaknuto

Nedavno raspisani javni poziv za rekonstrukciju i sanaciju stambenih objekata za socijalno najugroženije porodice romske populacije bio je povod za sastanak sa gračaničkim Romima, koji je održan danas u prostorijama BKC-a Gračanica.

Sastanak je organizovan kako bi se pripadnike ove populacije koji namjeravaju aplicirati na javni poziv detaljno upoznalo sa javnim pozivom, potrebnom dokumentacijom i projektom u okviru kojeg je raspisan.
Projekat predviđa podršku socio-ekonomoskom uključenju romske populacije za 150 romskih porodica u 14 općina u BiH. U općini Gračanica će se putem rekonstrukcije/izgradnje stambenih jedinica, dijela infrastrukture i po potrebi socio-ekonomskih mjera, sa aktivnim učešćem lokalih vlasti, obezbijediti poboljšanje uslova života za najmanje 12 socijalno najugroženijih domicilnih romskih porodica.
Implementator i nosilac projekta je Hilfswerk Austria International u saradnji sa partnerima - međunarodnom nevladinom organizacijom Arbeiter-Samariter-Bund Deutschland e.V (ASB) i romskim Udruženjem „Kali Sara – Crna Sara” (ili Romski informativni Centar – RIC). Vrijednost cjelokupnog projekta koji će se implementirati na području općine Gračanica iznosi oko 300.000 KM, uključujući i finansijsko učešće Općine Gračanica u iznosu od 50.000 KM.
Sa prisutnim Romima danas su razgovarali predstavnici Općine zaduženi za implementaciju pomenutog projekta, Mujo Muratović predstavnik Roma općine Gračanica i Dervo Sejdić  predsjednik partnerskog romskog udruženja na ovom projektu „Kali Sara – Crna Sara“. Pojašnjeno im je kako svi aplikanti moraju prikupiti potrebnu dokumenatciju i predati zahtjev do 10. februara 2014. godine. Konačne kriterije za izbor korisnika definisat će Komisija za izbor korisnika u općini Gračanica čiji članovi će biti predstavnici svih ključnih učesnika u projektu na lokalnom nivou uključujući i predstavnike Roma.
Treba reći kako Općina Gračanica kontinuirano radi na iznalaženju novih sredstava kako bi se romskoj populaciji na području naše općine osigurali što kvalitetniji uslovi za život i što aktivnija participacija u društvenim dešavanjima, o čemu svjedoči pomenuti, ali i niz drugih sličnih projekata. U prethodne dvije godine asfaltiran je put kroz romsko naselje u Škahovici, uloženo je preko 100.000 KM u stambeno zbrinjavanje Roma, trenutno se realizira  i  projekat priključenja sedam kuća na elektrodistributivnu mrežu u vrijednosti od oko 14.000 KM, a redovno se obezbjeđuju i udžbenici za učenike romske populacije.

(Općina Gračanica)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.