SVJETSKI je dan radija

Prije pojave Interneta - najbrži medij, no radio i dalje jača svoj položaj i uticaj na medijskom nebu. I cilj obilježavanja Svjetskog dana radija je podizanje svijesti građana o vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje ali i osiguravanje jednostavnog i brzog pristupa svim informacijama. Radio ima nezamjenjivo mjesto u našoj svakodnevnici i lako dopire do publike.

To je jedini medij koji možete konzumirati uvjek, svugdje i u svakom trenutku.

Svjetski dan radija se obilježava od 2012. godine, 13. februara, i znak je sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda.

Kolijevka radija je Amerika. Jedno od svojih modernih čeda (i čuda) zanjihala je 1920. godine. Suvereni vladari medijskog neba su bile novine a tada je radiostanica KDKA pratila izbore za američkog predsjednika, objavila pobjedu Hardinga i prenosila njegov govor daleko prije nego što su novine došle do svojih čitalaca.

Protivno poslovičnom kašnjenju, ovdašnji, širi prostor je u ovom slučaju skoro pa promptno reagovao. Historija radija u regionu kreće od maja 1924. godine kada je pokrenut Radio Zagreb. Nakon toga Radio Ljubljana (1927.) pa onda Beograd, 1929.

Radio Sarajevo, koji se javlja slušaocima samo četiri dana nakon što su Titovi partizani oslobodili glavni grad BiH, svoj prvi direktni prenos radi iz Sarajeva. Treće zasjedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenje BiH. 26. aprila 1945. Prenos je najavio spiker iz studija.

Na ovim prostorima zlatne godine radija se bilježe 50-tih i 60-tih godina. Hronike kažu da je humoristička emisija “Veselo veče” znala ulice gradova pretvoriti u avetinjski prazne. Muški dio publike je u vlasti radio-prenosa fudbalskih utakmica.

Danas u BiH postoji oko 140 radiostanica. Najveći dio njih emituje svoj program na FM spektru, tek nekoliko njih se čuje na gotovo napuštenim srednjim talasima. Prekretnicu je svakako donio i internet koji je domet radiostanica povećao do neslućenih mogućnosti. Bilo koju stanicu danas je moguće slušati bilo gdje na planeti. Tako je danas, a sutra - ko zna gdje.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.