NE STIŠAVAJU SE NEREDI U AMERICI/ Trump zaprijetio da će poslati vojsku da ih zaustavi

02 Jun 2020
349 puta

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump zaprijetio je da će poslati vojsku da zaustavi građanske nemire zbog smrti crnaca u policijskom pritvoru

Rekao je da će, ako gradovi i države ne kontrolišu proteste i “odbrane svoje stanovnike”, rasporediti vojsku i “brzo riješiti problem za njih”, prenosi BBC.

Protesti zbog smrti Georgea Floyda ulaze u sedmi dan.

Tramp se obratio iz Ružičnjaka Bijele kuće, u trenutku dok je policija u blizini predsjedničke rezidencije suzavcem i gumenim mecima rastjerivala demonstrante.

 “Dok ovo govorim, raspoređujem hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika i pripadnika snaga reda da zaustave nerede, pljačke, vandalizam, napade i bezobzirno uništavanje imovine”, rekao je Trump.

Ta izjava ukazuje da bi Trump mogao da se pozove na Zakon o pobuni, koji je usvojen 1807. godine, prema kojem predsjednik ima pravo da uguši bezakonje tokom vanrednih situacija.

Taj zakon je posljednji put primijenjen 1992. godine, tokom nemira u Los Angelesu, kada je porota oslobodila četvoricu policajaca koji su pretukli Rodney Kinga.

 Nasilje, pljačke i požare, koji su podmetnuti u nedjelju navečer, Trump je nazvao “sramnim”, prenosi Reuters.

Trump nije odgovarao na pitanja novinara, a na kraju kratkog obraćanja otišao je do Crkve Svetog Ivana, koja se nalazi preko puta Bijele kuće i koja je u nedjelju navečer oštećena u nemirima. Stao je ispred crkve sa nekoliko članova svoje administracije. Podigao je Bibliju i rekao da su SAD “najveća zemlja na svijetu” i da “će očuvati sigurnost u njoj”. Sa njim su bili savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien, glavni državni tužilac Bill Barr, savjetnik i zet Jared Kushner, šef ureda Bijele kuće Mark Meadows, ministar obrane Mark Esper i glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany.

Trump je na kratko pozirao fotoreporterima sa Biblijom, a zatim se pješice vratio u Bijelu kuću.

Dok je govorio, čuli su se odjeci šok bombi, pošto su pripadnici policije rastjerivali demonstrante.

Policijskim snagama i Tajnoj služni u pomoć je, neposredno pred početak akcije, stigla i vojna policija.

Pentagon je saopćio da u Washington stiže 600 do 800 pripadnika Nacionalne garde.

U desetinama gradova u SAD uveden je policijski čas, a Nacionalna garda razmještena je u 23 savezne države i Washingtonu.

U prkos policijskom satu demonstracije su nastavljene.

Policajac Derek Chauvin optužen je za ubistvo trećeg stepena i na sudu će se pojaviti sljedeće sedmice. Otpuštena su još tri policajca.

U ponedjeljak, službeni posmrtni pregled proglasio je smrt Floyda ubistvom.

TNT

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.