Pomoć u Fojnicu kod Maglaja stigla iz Njemačke

FOTO: Ilustracija FOTO: Ilustracija

Ljudi velikog srca spremni pomoći stradalim stanovnicima naseljenog mjesta Fojnica, općina Maglaj, nisu oklijevali krenuti na put dalek više stotina kilometara. 

Iz njemačkog grada Gladbecka u ovu mjesnu zajednicu stigla su dva kombija s hranom, higijenskim potrepštinama, medicinskim materijalom, pumpama za vodu i raznim alatom, posteljinom, dekama, jastucima, vrećama za spavanje, gumenim čamcem, invalidskim kolicima, dječjim igračkama itd. Sve to uručeno je mještanima ovog naseljenog mjesta. 

S predstavnikom Caritasa grada Gladbecka, Ludgerom Weijersom u Fojnicu su stigla i dvojica njegovih kolega Peter Weisflog i Alfons Verstege koji svakodnevno rade pri Caritasu i koordiniraju prilikom ovakvih i sličnih akcija. 

U razgovoru za Radio Žepče, predstavnik Caritasa je istaknuo da je projekt pomoći za nastradale u Fojnici samo jedan u nizu projekata koje oni provode. 

Po prvi puta su posjetili Bosnu i Hercegovinu i žale što ovu lijepu zemlju nisu bili u prilici posjetiti i prije i doživjeti sve njezine prirodne ljepote. U ovom teškim trenucima duboko se suosjećaju sa svim ljudima koji pate i koji su nastradali. 

- Jako sam tužan zbog svega onoga sto sam vidio u Fojnici. Mogu obećati da ćemo i u budućnosti nastojati pomoći ovaj kraj. Druga faza podizanja infrastrukture je ono što predstoji ovom stanovništvu. Nakon povratka u Njemačku prenijet ću svoje dojmove i svakako ćemo nastojati još više pomoći. Odziv građana grada Gladbecka je bio veliki i sva ova sredstva prikupljena su u jednom danu, a ta činjenica mi daje nadu da ćemo nastaviti djelovati i u ovoj drugoj fazi obnove naseljenog mjesta Fojnica“, istaknuo je Weijers za Radio Žepče. 

Da pomoć stigne na pravu adresu pobrinuo se Predrag Antunović iz Fojnice koji je djetinjstvo proveo u ovom kraju. Već desetak godina živi i radi u gradu Gladbecku, te je u suradnji s Caritasom pokrenuo i realizirao akciju prikupljanja pomoći za rodni kraj Fojnicu. 

Prilikom posjete u Fojnici, dočekala ih je buka radnih strojeva koji rade na čišćenju oko kuća koje su poplavljene i sanaciji puteva koji su zatrpani gomilama zemlje koju su pokrenula mnogobrojna klizišta. 

U Fojnici već nekoliko dana boravi i ekipa volontera iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja. 

Riječ je o članovima Ekološke udruge „Aurea“ Gornji Vakuf –Uskoplje, kao i članovima Udruženja planinara „Raduša“ Uskoplje. Njihovi gosti su bili radnici koji rade s teškom mašinerijom koja čisti teren, kao i volonteri iz Posušja. 

Za sve njih, bračni par Ana i Franjo Šupuković pripremao je ručak. Kuća obitelji Šupuković u poplavama je potpuno uništena i u jednoj noći su ostali bez imetka koji su stvarali više od trideset godina. 

Ostaci kuće i okućnice svjedoče o sablasnoj sili koju su do sada nekoliko puta iskusili, ali nikada kao ovaj put. Nabujala rijeka jednostavno nije imala milosti niti za njih niti za ostalih dvadeset kuća.

 
{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.