Maglajke na Svjetski dan žena na selu poručile: Ako ne znaju kuhati, muškarci mogu oprati suđe

16 Okt 2019
535 puta

Udruženja žena „Cicmanka“ Novi Šeher, zajedno s neformalnom grupom žena iz sela Kopice, jučer su obilježile Svjetski dan žena na selu.

U Maglaju su predstavile sve ono što nastaje kao produkt vrijednih ženskih ruku, od prelijepih ručnih radova, tradicionalnih slanih i slatkih jela novošeherskog kraja, pa do proizvoda od voća.

Također, dio prodajne izložbe bile su i marame ukrašene izuzetnim ručnim radom, što je bio projekat Udruženja „Cicmanka“, koji je podržala i zenička „Medica“.


Muniba Pepelar izložila je sve ono što uzgoji i preradi sama.

Ko hoće raditi, taj i ima. Samo ove godine na šipku sam zaradila već 140 maraka, uzgajam i stambolke, pa bude i špica. I njih prodajem. Proizvodim jabukovo sirće, pekmeze, salate, pšenično i kukuruzno brašno, a sve zdravo priča nam Muniba.

Grupa žena iz Kopica izložila je ručne radove, ali i stolnjake, kecelje i kuhinjske salvete s interesantnom porukom – „Budi muško, kuhaj sa mnom“.

Ovaj mali projekat pomogla je „Medica“ Zenica.


I na selu je sve više zaposlenih žena, a muškarci nisu navikli da im pomažu u kuhinji, pa im je ovo poruka i na neki način motivacija. Ako ne znaju kuhati, mogu oprati suđe, postaviti ili raspremiti sto ,ispričala nam je Vahida Jašić iz Kopica.

rojekat obilježavanja Svjetskog dana žena na selu finansiran je iz budžeta Općine Maglaj.

Žene na selu čine četvrtinu svjetske populacije i proizvedu polovinu hrane na planeti što nije zanemarivo. Ovi podaci govore koliko su žene na selu važne i koliko doprinose ne samo svojoj porodici nego i društvu naglasila je Kada Meškić, predsjednica Udruženja „Cicmanka“.

Žene novošeherskog kraja  obilježit će i Svjetski dan hrane, i to posjetom „Merhametu“, gdje će  korisnicima javne kuhinje ponuditi bosanske specijalitete, a Svjetski dan borbe protiv siromaštva iskoristit će se za posjete porodicama koje  su slabijeg imovnog stanja.

(Avaz)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.