Biblioteke su se suočile s velikim izazovima u pandemiji

06 Okt 2021
188 puta

Društvo bibliotekara Federacije BiH i Udruženje bibliotekara Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u Fojnici su organizirali stručni skup pod nazivom „Zaštita kulturne baštine i rad u kriznim uvjetima“.

Okupilo se 50-ak bibliotekara iz Žepča, Zavidovića, Bihaća, Olova, Sarajeva, Konjica, Odžaka, Viteza, Usore, Banovića, Kalesije, Maglaja, Gračanice, Tešnja i Breze te eminentnih predavača s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Univerzitetske i Nacionalne biblioteke BiH.

Dvodnevno okupljanje u Fojnici proteklo je u razmjeni iskustava, ali i primjera dobre prakse. Bibliotekari su se suočili s velikim izazovima tokom pandemije, ali su uspješno odgovorili, prilagodili se globalnom stanju i iz cjelokupne situacije izvukli samo najbolje.

Jedan od zaključaka stručnog skupa bio je da biblioteke moraju biti samostalne ustanove, a ne u sastavu centara za kulturu, kako je slučaj u mnogim sredinama. Zaključeno je i da se vladama na svim nivoima uputi dopis i zatraži da se ispoštuju Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o bibliotečkoj djelatnosti.

- Zajedno s nadležnim ministarstvima, ali i institucijama koje se brinu o razvoju kulture i zaštiti kulturne baštine, želimo biblioteke učiniti mjestima koja su funkcionalna, koja mogu raditi u svim uvjetima, a pokazali smo da opstajemo, bez obzira na uvjete u kojima se njihov rad odvija. Pandemija nam je najbolje pokazala koje su vrijednosti knjiga i informacijskih djelatnosti jer smo mi stalno bili na usluzi našim korisnicima - kazala je Nina Bunjevac-Salkić, predsjednica Društva bibliotekara Federacije BiH.

Okupljanje je bilo prilika da Udruženje bibliotekara ZDK dodijeli ovogodišnje nagrade. Tako je priznanje za menadžerski rad dobila Sabina Malićbegović iz Tešnja, a za ukupan doprinos razvoju bibliotekarstva Samir Milunić iz Olova.

(Antena Radio/Avaz)

ocijeni
(0 glasova)
Više iz kategorije: « Oktobar sa Planjaxom

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.