Kompaniji ArcelorMital prijeti kolaps

11 Feb 2021
205 puta

ZENICA – Najavljeni generalni štrajkovi u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza mogli bi rezultirati dalekosežnijim posljedicama na privredu.

ArcelorMittal Zenica primoran je značajno smanjiti isporuku toplotne energije, a izvjesna je i potpuna obustava.

Bez uglja nema ni grijanja. Rješenje za blokirane rudnike se ne nazire, rudari najavljuju štrajk glađu i proteste, a poslovanje jednog od glavnih privrednih subjekata u BiH, dovedeno je u pitanje, prenosi indikator.ba.

Zbog nemogućnosti isporuke energetskog uglja za ArcelorMital ovoj kompaniji prijeti potpuni kolaps sistema. Količine uglja na skladištu nedostatne su za isporuku toplotne energije prema gradu Zenica, ali i za nastavak kontinuirane proizvodnje čime se dovodi u pitanje poslovanje trenutno najvećeg izvoznika u Bosni i Hercegovini.

“Ovako možemo raditi maksimalno jedan-dva dana. Poslije toga ne da neće biti grijanja nego će stati kompletan ArcelorMital. Kad stane energetika to znači da stane visoka peć, čeličana, valjaonica”, upozorava Emir Krgo, direktor pogona Energetika ArcelorMital Zenica i Toplana Zenica.

S gubitkom zbog obustave rada suočava se i rudnik, koji je dugi niz godina u finansijskoj dubiozi oko 150 miliona. Sve je to rezultiralo blokadom računa, pa zbog toga rudarima nisu isplaćene naknade, a oni se odlučili na radnički neposluh koji neisključuje mogućnost njihovog zatvaranja u jame.

“Rudari Zenice i rudari Breze će 12. februara sići u jame i započeti štrajk glađu kako bi uspjeli da ostvare svoje ciljeve jer niko nam nije poslao opis ni kakvo rješenje da se dogovorimo šta i kako dalje”, ističe Izudin Spahijaj, v.d. predsjednika Sindikata RMU Zenica.

“Ovaj prekid nimalo ne doprinosi u finansijskom smislu, s obzirom na to da je svaki dan gubitak u prosjeku 1.000-1.300 tona uglja. Samim tim je i finansijski gubitak veliki” kaže Isad Turalić, tehnički direktor RMU Zenica.

Dnevna potrošnja uglja koje ArcelorMittal nabavlja iz zeničkog rudnika iznosi od 500 do 700 tona, ovisno u kojoj količini se koristi koksni i visokopećni gas. Alternativa za nabavku važnog energenta zbog specifičnosti postrojenja trenutno ne postoji, a dodatne komplikacije nastaju i najavom generalnog štrajka i u brezanskom rudniku.

“Jedina alternativa koju smo koristi u prošlosti je ugalj iz rudnika Breza jer to je ugalj koji se može koristiti u našim kotlovima. Svaki kotao je previđen za određenu vrstu uglja. Kakanjski ugalj nama ne odgovara i ne može se koristiti u našem kotlu”, naglašava Krgo.

I dok rudari najavljuju štrajk glađu i okupljanje pred zgradom Vlade Federacije ostatak privrede trpi posljedice. S druge strane, proizvodnja u ArcelorMittalu ne smije doći u pitanje zbog postrojenja i komplesnosti sistema proizvodnje. Nije li konačno vrijeme da se nadležni ozbiljno pozabave problematikom u rudarstvu i pristupe sistemskim rješenjima, izvještava federalna.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.