8 pitanja na koja trebate odgovoriti prije nego što počnete posao od kuće

Rad od kuće može predstavljati odličan posao i radno okruženje, ali prilikom početka morate biti pametni i kalkulisani. Tu su razni poslovi, kao što su biznis marketing, freelancing, blogging, međutim morate biti pažljivi nisu svi biznisi onakvi kakvi se čine na prvi pogled.

Ponekad ovi poslovi mogu se ispostaviti kao prevara, na vama je da izučite tržište i edukujete se u polju online biznisa. Čak i ako je biznis kvalitetan, možda proizvod ili možda marketinški plan nisu dobro razrađeni, te će vaš biznis teže uspjeti. Ako razmišljate o ulaganju vašeg vremena i novca u pokretanje posla od kuće bilo bi dobro da prvo imate odgovor na sljedećih osam pitanja.

1.     Koliko bi koštalo pokretanje vašeg biznisa

Većina poslova koje pokrećete iz udobnosti vlastitog doma očekuju od vas da uložite određenu količinu novca u samome startu, često je to novac koji ide u finansiranje hostinga ili reklamiranja u ranim fazama. Prije nego što uložite novac potrebno je da shvatite koliki je trošak i šta se sa ovim troškom pokriva, dakle pokušajte odgovoriti na sljedeće:

  • Koliko košta start up koji baš vi želite pokrenuti;
  • Da li imali određenih dugoročnih troškova, ako da koliko će dugo trajati i koliki je ukupni iznos;
  • Za sam kraj odredite kako ćete prikupiti novac. Postoji li prezentacija koja prikazuje projekciju vašeg poslovanja, da li dobivate web stranicu i domenu i sl.

Razlog zašto su ova pitanja bitna se krije u tome da ako nemate dovoljno novca sa odgovorima na ova pitanja smanjivate trošak što je više moguće.

2.     Da li vam je potreban trening i dodatno znanje da pokrenete vaš biznis

Ako se želite priključiti velikoj kompaniji potrebno je da istražite da ta određena kompanija nudi trening i može vas edukovati na traženu temu. Ako recimo tražite posao u marketinškoj kompaniji u samom početku provjerite kakva je etika komapnije i koliko su požrtvovani da pomognu vama da uspijete. Ako je to recimo neka franšiza da li pruža materijal i biznis formu koja konstantno pomaže svojim uposlenicima i saradnicima.

3.     Koja su pravila oglašavanja i promocije

Mnoge poslovne prilike imaju pravila kada je riječ o tome šta mogu i kako mogu da promovišu. U nekim slučajevima možete biti striktno ograničeni, dok u drugim možete imati svu slobodu ovog svijeta. Dobar primjer ograničenja predstavlja copyright odnosno kada je proizvod pod trademarkom. Tada vi ne smijete ovaj proizvod spomminjati, prikazivati odnosno ne smijete se vezati nikako sa proizvodom ili ćete biti novčano kažnjeni.

4.     Koja je to realistična zarada u samom početku

Određeni poslovi nude mnogo više zarade u odnosu na druge i to je normalno, stoga prije nego što uložite vaš novac istražite koji su to poslovi profitabilni i koji se dobro plaćaju. Također ako imate želju da radite određen posao potrebno je da se pomirite sa realnim očekivanjima i količini novca koju ćete zarađivati u samom početku, naravno nakon nekog vremena svaki posao se može proširiti kako bi donosio više novca.

Važna je i tačka na kojoj ćete vratiti vaš uloženi novac i biti na nuli. Potrebno je izračunati koliko dugo će vam trebati da dođete do ove tačke kako bi počeli zarađivati novac i ostvarivati profit.

5.     Ako se želite priključiti već postojećoj kompaniji koliko dugo ta kompanija posluje

Iako vas želja da radite za kompaniju može privući da bez razmišljanja prihvatite posao, nemojte to raditi. Komapnije bez mnogo historije i iskustva su nestabilne i dosta je teško predvidjeti da li će ona uspjeti ili ne. Nove kompanje često namame radnike tako što serviraju priču da su starije komapnije prezasićene i da tamo nema mjesta za njih.

Stvari su jednsotavne ako imate kvalitetan proizvod ili uslugu i pronašli ste svoje tržište, vi ste u samom početku uspjeli. Uredu je imati želju priključiti se velikoj komapniji, samo kreirajte plan ukoliko kompanija počne poslovati loše kako bi sebe i svoje interese zaštitili.

6.     Koji proizvod ili usluga je vezana za kompaniju

Ne smijete dopustiti da vas namame sa prenapuhanim proizvodima i obećanjima da ćete zarađivati u samom startu velik novac. Međutim trebate pristupiti ovom poslovanju pozitivno i motivisati se da možete i hoćete uspjeti. Zapitajte se:

  • Kakvi su proizvodi i usluge;
  • Da li su visoke kvalitete i vrijedni cijene;
  • Da li bi ih vi kupili, da ste obična mušterija.

Također razmislite da koliko je teško prodati proizvod ili uslugu koju planirate reklamirati. Potrošni proizvodi su idealni zato što mušterije moraju konstantno naručivati ovu vrstu proizvoda, dok su skuplji proizvodi tu da se kupe samo jednom i to je to.

7.     Da li postoje kvote koje morate ispuniti prilikom prodaje

Ako se od vas traži da kupite veliku količinu proizvoda na regularnoj bazi onda je dosta teško da održite vaš biznis zato što vam može previše uzimati finansija. Nikada ne možete sebi garantirati da ćete cijeli inventar prodati, zato je najbolje da radite sa manjom količinom proizvoda. Izračunajte u zavisnosti od veličine vašeg biznisa koliko prizvoda mjesečno možete prodati i naručite malo više od tog broja čisto da imate rezervu.

8.     Da li je proizvod ili usluga koju nudite povoljan

Morate da budete dostupni većini stanovništva, što znači da morate biti povoljni. Što je skuplji proizvod to ga je teže prodati i pronaći ciljanu publiku. Također vaš proizvod se treba isplatiti, stoga osnovna proizvodna cijena vašeg proizvoda ne smije biti skupa. Većina poslova svoje cijene postavlja tako da ih lokalno stanovništvo može priuštiti, dakle oni se postavljaju prema tom stanovništvu. Ako oni žele kupiti od vas moraju imati određenu korist, to može biti veća kvaliteta proizvoda ili nudite dostavu na kućnu adresu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.