BiH uvodi preferencijalni tretman domaćeg u javnim nabavkama u iznosu od 30%

29 Maj 2020
262 puta

Vijeća ministara BiH će donijeti odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćih kompanija u javnim nabavkama, kako bi zaštitili domaće firme od konkurencije EU.

To je jučer najavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazavši da su se na sjednici Vijeća ministara usaglasili da nova odluka o preferencijalnom tretmanu domaćeg iznosi 30 posto, a kao hitan odgovor i pomoć privredi u BiH, a koja će važiti najmanje godinu dana.

"Bio je zahtjev poslovne zajednice da ona iznosi 50 posto, ali to nam je bio previsok procenat, pa smo našli srednje rješenje", rekao je Tegeltija.

Dodao je da će Agencija za javne nabavke pripremiti ovu odluku koju će Vijeće ministara BiH najkasnije do subote usvojiti na telefonskoj sjednici.

Prilikom učestvovanja na tenderima za dobivanje poslova na bh. tržištu domaće ponude su od 2014. godine snižene u odnosu na inostrane, a prema odluci o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg koju je donijelo Vijeće ministara.

(Akta)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.