Doboj: Automobili iz poplave prave zbrku na tržištu Istaknuto

Na dobojskoj auto-pijaci je u ponudi sve više poplavljenih automobila. Problema ne bi bilo kada to njihovi vlasnici ne bi krili, zbog čega se prilikom trgovine gleda svaki detalj.

Automobili koji su se našli na udaru vodene stihije tokom prošlogodišnjih poplava i dalje krstare putevima Srpske. Trgovci automobilima kažu da ih je najviše u Doboju, međutim, mnogi vlasnici su svoje četverotočkaše registrovali u drugim opštinama. Na taj način postižu da kupci budu manje sumnjičavi prilikom pregleda vozila.

- Posebno se gleda unutrašnjost farova, odnosno da li je oštećeno senilo, te dijelovi ispod prekidača na instrument tabli. Bukvalno svaki detalj, priča Dejan Tripunović, trgovac automobilima iz Doboja.

On tvrdi da, uz malu nepažnju, kupac može postati vlasnik jednog od poplavljenih automobila. Takva vozila je, tvrdi Tripunović, kasnije gotovo nemoguće prodati. Kvarovi su, istovremeno, izvjesni u veoma kratkom roku.

- Većina ljudi je uz minimalno ulaganje osposobila poplavljen auto. Svi elektronski i mnogi električni dijelovi će uz normalno korištenje ubrzo početi da se kvare, jasan je Tripunović.

Njegovo mišljenje dijeli i majstor Boro Todić, u čijoj radionici je osposobljeno tridesetak poplavljenih četverotočkaša. Boro priča da je bilo svega od “Golfa dvojke” do loksuznih Pežoa i Audija.

- Potrebno je nekoliko majstora. Jedni rasklapaju unutrašnjost - sve se pere i čisti, dok drugi rade na osposobljavanju motora i mjenjača. Sva elektronika se mora zamijeniti, iskusno poručuje majstor Todić.

Svi dijelovi poplavljenog auta kojima voda škodi se, ipak, ne menjaju. Neki jer vlasnik nema dovoljno novca za nabavku i promjenu, drugi, jer se dijelovi ne mogu pronaći na tržištu. U svakom slučaju, Todić je jasan, ispravnost takvog auta će biti kratkog daha.

- Čini se da sve radi, ali mi poučeni iskustvom znamo da će elektromotori ventilatora, podizača stakla, i drugi dijelovi kojima voda šteti ubrzo da prestanu sa radom, kaže Todić.

Dobojski pravnik, Ognjen Mitrović, kaže da poplavljeni automobili, koji su bili predmet trgovine, mogu postati i predmet tužbenog zahtjeva. Kupac, smatra Mitrović, može tužiti prodavca, ako mu je sakrio činjenicu da je automobil bio potopljen u poplavi.

- Za sada nisam čuo da je bilo takvih zahtjeva. Pretpostavljam da se sporovi rješavaju na miran način. Ipak ovu mogućnost ne treba isključiti, jer je takvih automobila sve više na tržištu, jasan je Mitrović.

(euroblic)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.