Sastanak u Općini Doboj-Jug: Sistemski pristup borbi protiv ambrozije

Rukovoditelj Zavoda za zaštitu bilja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica Kasim Velić posjetio je općinu Doboj-Jug u cilju praćenja stanja oko razvoja i cvijetanja korovske biljke ambrozije.

 U sjedištu Općine održao je sastanak sa načelnikom Mirnesom Tukićem i Džavidom Aličićem, direktorom Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

 Za potrebe Općine i nadležnih organa distribuirana je i određena količina edukativnih materijala koje je na temu ambrozije izradio INZ.

 Aličić i Tukić su informisani o svim alergijskim problemima koje ambrozija izaziva  kod stanovništva, kao i efikasnim metodama uklanjanja ove korovske biljke, prije nego ona izazove probleme, uz naglasak da, zbog karakteristika i načina širenja ove biljke, samo sistemski pristup borbi protiv korova može dati rezultate.

 Fenološkim opažanjima na području opcine Doboj.Jug, utvrđeno je da ambrozija još nije u fazi cvatnje, a time i otpuštanja polena u atmosferu.  Učesnici sastanka utvrdili su da je ovo idealan, ujedno i bezbjedan momenat njenog uništavanja i to čupanjem cijele biljke sa korijenom.

 Razgovarano je i o djelovanju inspekcije, kao i obavezama građana i privrednih subjekata u uklanjanju ovog štetnika.

 Osim o problemu ambrozije, razgovarano je i o drugim aktivnostima INZ i Općine, te istaknuta dobra saradnja u borbi protiv novog koronavirusa Covid-19, dezinfekciji koje INZ obavlja na području ZDK, kao i aktivnostima drugih službi i odjeljenja Instituta na području ove, te ostalih općina ZDK. To su, između ostalih, zdravstveni i sanitarni nadzor, briga o zdravstvenoj ispravnosti procesa klanja kurbana, ali i zdravstveno stanje predškolskog i školskog uzrasta.

 Najavljeno je intenziviranje saradnje, kao i unaprijeđenje mogućnosti za intenzivniji angažman INZ-a na području najsjevernije općine ZDK.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.