Članak je filtriran: Srijeda, 29 Januar 2020

Novom pjesmom „Stani“ koja je, iako je objavljena tek u srijedu, za nekoliko sati pokupila brojne pozitivne kritike slušalaca, Samir Rizvanović uspješno je počeo ovu 2020. godinu.

Rizvanović je pjesmu snimao u Beogradu. Za istu aranžman potpisuje Goran Velinov Panča, a autor muzike i teksta je već pokazani u tom poslu Damir Bečić.

Samir je odmah sa vrijednom ekipom pjesmu ekranizirao u Njemačkoj tačnije spot je sniman u Wiesbadenu i Passau. Režiju za spot ove prelijepe ljubavne priče pretvorene u pjesmu, potpisuje Bojan Janjić.


Samirov spot itekako je svojom ljepotom i atraktivnošću uljepšala Sara, djevojka iz Turske, jedan od najtraženijih tamošnjih modela.

Ovaj folk pjevač više je nego zadovoljan kako pjesmom tako i spotom. Smješkajući se kaže kako je u saradnji sa Bojanom Janjićem napravio pravu ljubavnu, filmsku priču u svega nekoliko minuta.

Svaki put kada snimim novu pjesmu mislim da se ne može bolje. Tako sam rekao i prošli put – kroz smijeh govori Samir i nastavlja:

Ali sam se prevario. „Stani“ je po mnogo čemu specifična pjesma. Nije neka nabrajalica, kako mi to pjevači imamo običaj reći. Sve ljepo što se moglo opisati riječima i stati u tri minute, nalazi se u ovoj pjesmi. U srijedu je promovirana pjesma i vjerujte za nekoliko sati spot je imao rekordnu gledanost na YouTube što me posebno raduje – više nego zadovoljan je Rizvanović.

Samir se svrstava među najtraženije folk pjevače u dijaspori. Posla, kucnut će rukom u drvo, ima sasvim dovoljno. Tražen je za gostovanja kako u diskotekama, klubovima i restoranima, tako i na brojnim privatnim zabavama širom inozemstva, ali i BiH.

(hayat.ba)

 

Objavljeno u PROMO

Pripadnici Policijske stanice Doboj jedan uhapsili su E.O. iz ovog grada zbog narušavanja javnog reda i mira i odbijanja da se podrvgne alkotestiranju, saopšteno je iz dobojske Policijske uprave.

Nakon što je uhapšen, E.O. je oštetio dio inventara u prostoriji za zadržavanje, dodaje se u saopštenju.

Poslije toga je u vidno rastresenom stanju E.O. je prevezen u bolnicu u Doboju radi ukazivanja ljekarske pomoći, ističu iz policije.

Teslićka policija uhapsila je juče vozača V.P. iz ove opštine jer je utvrđeno da ima 2,81 promil alkohola u krvi.

Policijskoj stanici Teslić juče je prijavljeno da je u noći između utorka i srijede na području ove opštine ukraden golf dva koji nije bio zaključan.

(nezavisne.com)

Objavljeno u Doboj

Do kraja godine, ako se posloži sve planirano, nezaposlene porodilje iz svih kantona u Federaciji BiH imat će ujednačene naknade. Ako Federalni parlament usvoji zakon o zaštiti porodica s djecom, to će značiti da će sve nezaposlene porodilje u većem bh. entitetu imati mjesečnu naknadu od 60 posto prosječne plaće u FBiH. Također, bit će utvrđen i isti iznos dječijeg dodatka.

Trenutna situacija

Najprije je 2016. godine usvojena Inicijativa Kluba parlamentarki FBiH da se izjednače naknade, a nakon toga je Nacrt zakona usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH. Isti nacrt razmatrat će delegati Doma naroda Federalnog parlamenta 13. februara.

Kako je za „Avaz“ rekla predsjednica Kluba parlamentarki Kenela Zuko (SDA), svi kantoni su dali saglasnost na Nacrt prema kojem će, kada zakon bude konačno usvojen, kantoni isplaćivati porodiljske naknade, a Federacija dječije doplatke.

– Sve će biti ujednačeno, za razliku od trenutne situacije. Sada imamo rješenje da je u Zeničko-dobojskom kantonu dječiji doplatak 21 KM, a u Sarajevu između 50 i 60 KM. Naknade u nekim dijelovima Federacije isplaćuju se nezaposlenim porodiljama, u nekima dobivaju jednokratnu naknadu, a u nekim kantonima ništa. To će biti ispravljeno sistemskim rješenjem – rekla je Zuko.

Ozbiljne namjere

Da postoje ozbiljne namjere federalnih vlasti da se ova oblast sistemski uredi, dokaz je i to da je u budžetu Federacije BiH za 2020. godinu već usvojena stavka od 20 miliona maraka za naknade nezaposlenim porodiljama.

Javna rasprava

Nakon što polovinom februara Dom naroda usvoji nacrt, zakon ide u javnu raspravu. Nakon toga će Federalna vlada pripremiti prijedlog zakona i uputiti ga ponovo Parlamentu Federacije na usvajanje, nakon čega slijedi implementacija.

Objavljeno u Vijesti

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona redovno vrši uplatu sredstava koja po osnovu Uredbe o vrstama naknada i kriterijumima za obračun naknada za zagađivače zraka („Službene novine Federacije BiH“, broj 66/11 i 107/14) te u skladu sa članom 25. Zakona o fondu za zaštitu okoliša („Službene novine Federacije BiH“, broj 33/03)  pripadaju kantonu te ih u adekvatnom omjeru transferiše općinama i gradovima na području ZDK.

U skladu sa navedenim propisima, sredstva prikupljena po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ se dijele u omjeru 30 odsto Federaciji BiH, a 70 odsto kantonima. Na osnovu Odluke o načinu raspodjele sredstava Fonda za zaštitu okoline (Sl.novine ZDK 18/12, 1/15) pripadajuća sredstva se raspodjeljuju općinama i gradovima, a treba istaći da su osnova za obračun sredstava koja se raspoređuju iz Fonda ukupno prikupljena sredstva iz svake lokalne zajednice posebno.

Tako su tokom 2019. godine iz Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona a po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ sredstva usmjerena lokalnim zajednicama iz kojih je tokom godine bilo uplata u Federalni Fond i to: Gradu Zenica je isplaćeno 477.678,20 KM, Općini Kakanj 1.852.912,50 KM, Općini Žepče 4.552,23 KM, Općini Breza 4.778,70 KM, Općini Maglaj 29.954,62 KM, te Općini Doboj Jug 5.378,40 KM.

„Ministarstvo sve transfere redovno opredjeljuje lokalnim zajednicama, odnosno općinama i gradovima na području ZDK, koje ta sredstva u skladu sa svojim nadležnostima za provođenje mjera za smanjivanje zagađenja zraka moraju usmjeriti u konkretne projekte koji će za cilj imati rješavanje problematike aerozagađenja“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, koji dodaje da se lokalne zajednice, općine i gradovi, moraju energičnije i odlučnije uhvatiti ukoštac sa rješavanjem problematike aerozagađenja.

„U tom smislu, kao i do sada sve lokalne zajednice, kao i drugi subjekti koji iniciraju određene eko  projekte će imati podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK“, dodaje ministar Isak.

Inače,u federalni Fond za zaštitu okoliša se sredstva prikupljaju po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ i na osnovu Uredbe o posebnim naknadama koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila, te se ova sredstva u skladu sa članom 25. Zakona usmjeravaju u kantonalne budžete u iznosu od 70 odsto, dok 30 odsto ostaje Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Osim toga, sredstva se Federalnom Fondu prikupljaju i po osnovu 15% od prikupljenih vodnih naknada, te se ova sredstva troše na osnovu Javnog poziva Federalnog Fonda.

Treba pojasniti da se najveći iznos sredstava po osnovu Uredbe „Zagađivač plaća“ transferira Općini Kakanj iz razloga što je u tolikom omjeru i najveći priliv sredstava u Fond iz ove općine, a na osnovu naknada koje uplaćuju privredni subjekti poput Termoelektrane, Cementare ili Rudnika Kakanj itd.

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK

Objavljeno u Vijesti

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.