Oštra reakcija WHO-a: Ne vakcinišite djecu dok se ne vakcinišu stariji i rizičniji

08 Maj 2021
207 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je ocijenila da se djeca ne trebaju vakcinisati protiv covida-19 dok se ne vakcinišu stariji i rizične skupine u svim državama.

„Htjeli bismo ponovno naglasiti da prioritet treba biti da sve države dobiju vakcinu za visoko rizične skupine prije no što se počnu cijepiti oni koji su u puno manjoj opasnosti od zaraze“, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela WHO-a za imunizaciju i cijepljenje.

To upozorenje dolazi nakon što je Kanada u srijedu odobrila vakcinu Pfizera i BioNTecha za adolescente od 12 godina nadalje, postavši prva država koja je to učinila.

Očekuje se da će to iduće sedmice učiniti i Sjedinjene Države, a Njemačka je najavila da će vakcine svima starijima od 12 godina ponuditi do kraja augusta.

Proširenje kampanje cijepljenja na adolescente bogatijih zemalja moglo bi povećati nejednakost u distribuciji vakcine koju WHO ponovo kritizira.

„Kad vakcine budu raspodijeljena na adekvatan i ravnopravan način – da svaka država dobije dovoljno vakcina za prioritetne skupine, snažno ćemo pozdraviti davanje vakcina“ mlađim generacijama, naglasila je O’Brien, a prenosi agencija France Presse.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus zatražio je pak u petak da bogate zemlje članice G7 daju apsolutan prioritet ravnopravnom pristupu cjepivu, ističući da je sadašnja situacija “neprihvatljiva”.

„Najvažnija stvar koja nam je sada potrebna su vakcine, ravnopravnost u vakcinisanju“, kazao je dodavši da pandemija tjedno odnese 100 hiljada života.

„Svi znamo što treba učiniti kako bi se povećali proizvodni kapaciteti, a time i imunizacija u svim državama“, kazao je čelnik WHO-a.

Istaknuo je kako je „više od 80 posto doza vakcina“ dano u bogatijim državama, dok su one najsiromašnije dobile samo 0,3 posto.

“To je neprihvatljivo, ovakva vrsta jaza je neprihvatljiva”, zaključio je čelnik WHO-a.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.