A.A.

A.A.

Svi pokazatelji epidemiološke situacije u Zeničko-dobojskom kantonu imaju povišene vrijednosti, a broj novih potvrđenih slučajeva u proteklih sedam dana je 283, što može ukazivati na očekivani dalji porast broja oboljelih, zaključak je Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Prema informaciji koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, do 19. septembra ukupno je potvrđeno 15.297 slučajeva korona virusa, a broj aktivnih slučajeva je 326. U zadnjoj posmatranoj sedmici umrlo je 14 osoba, a bilo je 58 hospitaliziranih krajem ovog perioda.

Krizni štab je zaključio da se epidemiološka situacija u kantonu može ocijeniti nepovoljnom sa daljnjim razvojem trenda pogoršanja.

Ipak, u odnosu na neke druge kantone i Federaciju u cjelini, situacija u ZDK se može ocijeniti nešto povoljnijom, s obzirom na to da jedino USK i SBK imaju manju vrijednost sedmodnevne kumulativne incidence od ZDK.

Krizni štab će Vladi ZDK uputiti prijedlog da naredbom produži primjenu dosadašnjih mjera, insistirajući na maksimalnoj kontroli provođenja ovih mjera od inspekcije i policijskih organa.

Prema podacima INZ-a, do sada su zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu isporučene 175.722 doze vakcina, a utrošene su 99.532 doze. U potpunosti je vakcinisano 33.600 građana.

Domovi zdravlja imaju na raspolaganju više od 75.000 doza vakcina, a Krizni štab je zadužio Operativni tim za vakcinaciju INZ-a da u saradnji s domovima zdravlja nastavi raditi na povećanju broja punktova na kojima će se provoditi vakcinacija, kojih u kantonu trenutno ima ukupno 60.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Adnan Jupić pozvao je građane da se što masovnije odazovu vakcinaciji protiv koronavirusa, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA)

Fudbalski klub Velež suočiće se visokom novčanom kaznom, koja bi mogla iznositi preko 20.000 KM, te suspenzijom stadiona od najmanje tri utakmice igranja pred praznim tribinama, potvrđeno je jutros za "Nezavisne" iz Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Utakmica 10. kola fudbalske M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine između Veleža i Borac prekinuta je u utorak naveče u 81. minuti nakon ulaska domaćih navijača na teren, pri rezulatu 2:0 u korist gostiju iz Banjaluke.

Nezadovoljni suđenjem domaći navijači pokušali su se obračunati sa sudijama ne meču predvođenim glavnim arbitrom Sabrijom Topalovićem, koji nakon što su izbjegli linč na samom stadionu u Mostaru, novi napad su doživjeli prilikom povratka kući.  

Njihov automobil je zaustavljen u tunelu Lendava, na magistralnom putu M-17, u blizini Jablanice.

''Četiri osobe s Golfom V sive boje presreli su putničko vozilo Mercedes gdje su se nalazili službenici Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH'', rekao je za Bljesak.info Ljudevit Marić glasnogovornik MUP-a HNŽ-a.

Napad se dogodio u utorak navečer, oko 23:45 sati na magistralnoj cesti M-17 u tunelu Lendava u kojem su se nalazili A. Š. (1982.), S.T. (1983.) i A.A. (1971.).

''Na vozilu su izazvali veću materijalnu štetu, ubacili su baklju unutar vozila i vozilo je izgorjelo. Jedna osoba iz Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH je zadobila tjelesne ozljede, hospitalizirana je u Domu zdravlja Jablanica'', kazao je Marić.

Disciplinska komisija Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH zakazaće hitnu sjednicu, koja bi mogla biti održana već do kraja dana.

"Uslijediće oštre kazne. Kako za klub tako i za pojedince. Moramo pregledati čitav materijal, vidjeti je li neko od predstavnika Borca napadnut na samom stadionu. Ovo su stvari koje se neće tolerisati i moraju se sasjeći u samom korijenu. Bezbjednost svih aktera na jednom sportskom događaju je na prvom mjestu", rečeno je za "Nezavisne" iz Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Samostalni sindikat šumarstva, prerade drveta i papira u FBiH potpisali su kolektivni ugovor, prema kom najniža satnica iznosi 2,9 KM neto.

U ime poslodavaca ugovor, koji je zaključen na period od godinu dana, potpisao je Suhad Ećo, te predsjednik ovog sindikata Lejla Ćatić, saopšteno je iz Udruženja.

Ećo je rekao da je dogovorena satnica veća 25,5 odsto u odnosu na prethodni kolektivni ugovor, te dodao da najniža plata za prosječan fond časova od 176 u sektoru prerade drveta i papira iznosi 510 KM, a sa naknadama za topli obrok, prevoz i regres ukupna najniža primanja u ovom sektoru biće između 750 i 800 KM.

- Ovo je maksimum opterećenja koje poslodavci mogu podnijeti kada je u pitanju najniža plata. Za značajnija povećanja neophodno je znatno smanjiti doprinose i poreze na plate koji su u ovom trenutku najviši u Evropi - istakao je Ećo.

On je pozvao predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH da usvoje Zakon o doprinosima koji neće biti veći od 30 odsto, Zakon o porezu na dobit kojim se reinvestiranje oslobađa od plaćanja poreza na dobit i Zakon o porezu na dohodak FBiH, čime bi se, kako je rekao, stvorio prostor za značajnije povećanje najnižih plata.

Ćatić je istakla da je za radnike u ovom sektoru potpisivanje kolektivnog ugovora od izuzetne važnosti, jer su plate dosta niske u kompanijama u sektoru drvne i papirne industrije, u kojima je veliki broj zaposlenih.

- U FBiH ne postoji propis kojim se utvrđuje najniža plata, odnosno minimum drugih materijalnih prava radnika, tako da kolektivni ugovor kao izvor prava, predstavlja osnovni akt kojim se regulišu i štite prava i interesi radnika u ovakvim prilikama - rekla je ona.

Potpisani kolektivni ugovor počeće se primjenjivati dan nakon objavljivanja u Službenim novinama.

(ekapija.com)

 

Na posljednjoj sjednici Općinskog Odbora SDP BiH Tešanj, a nakon provedenih unutarpartijskih izbora u osnovnoj organizaciji SDP BiH Jelah izvršene su izmjene u rukovodstvu Općinske organizacije.

Novoizabrani Predsjednik osnovne organizacije SDP BiH Jelah Elvir Ćeman kooptiran je u sastav Općinskog Odbora gdje je zamjenio Nermina Deljkića, pošto je Statutom SDP-a definisano da su Predsjednici osnovnih organizacija po funkciji članovi Općinskog Odbora.

S obzirom da više nije predsjednik Osnovne organizacije SDP BiH Jelah, Nermin Deljkić nije više član Općinskog Odbora, te samim tim ne može biti ni član Predsjedništva odnosno potpredsjednik Općinske Organizacije SDP BiH Tešanj.

Na sjednici Općinskog Odbora, za člana Predsjedništva OO SDP BiH Tešanj izabran je Esad Garić, dok je novi potpredsjednik Općinske Organizacije SDP BiH Tešanj, Elvir Pilav, vijećnik SDP-a u OV Tešanj i Predsjednik osnovne organizacije SDP-a u Piljužićima.

Nakon iscrpne rasprave oko posljednjih dešavanja u Osnovnoj organizaciji Kraševo i zlonamjernih tumačenja medija usvojena je slijedeća inicijativa: „Opštinski odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Tešanj (u daljem tekstu: OO) upućuje inicijativu Kantonalnom odboru Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zeničko-dobojskog kantona (u daljem tekstu: KO), kojom traži provođenje članom 29. Statuta propisanog postupka za isključenje Buljubašić Amila iz članstva Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.“

Odluka se donosi zbog flagrantnog, ponovljenog kršenja odredbi iz člana 20. Statuta Socijaldemokratske partije Bosne i Heregovine od strane člana Amila Buljubašića.

U skladu sa zaključkom KO SDP BiH ZDK, donesena je odluka da se u narednom periodu, poštujući propisane epidemiološke mjere, organizuje krug obilazaka osnovnih organizacija koje djeluju na području naše Općinske Organizacije.

Komisija za informisanje OO SDP BiH Tešanj

Gradska vlast u Doboju ponovo je raspisala tender za rušenje postojećeg i izgradnju novog Administrativnog centra, saznaje Akta.ba.

Procijenjena vrijednost javne nabavke je 38,2 miliona sa PDV-om, što je 10 miliona KM više od prvobitno predviđenih 28,5 miliona KM.

Ranije je rečeno da su sredstva za predmetnu nabavku obezbijeđena u budžetu Grada Doboja, a maksimalni rok za izvršenje ugovora je tri godine.

Podsjetimo, gradska uprava Doboja je isti tender objavila u aprilu ove godine, ali je u julu poništen jer nijedna od primljenih ponuda nije bila prihvatljiva.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, uklanjanje kompletnog postojećeg administrativnog objekta je predviđeno zbog kvalitetne realizacije izgradnje novog administrativnog objekta u gradu Doboju.

Objekat je bio namijenjen administrativnoj djelatnosti, odnosno tu su bile smještene službe gradske uprave. Zbog malog kapaciteta objekta je funkcionisanje gradskih službi bilo organizovano na nekoliko lokacija u gradu, pa je planirano da se sve službe smjeste u jedan novi administrativni objekat.

Objekat je građen 50-ih godina prošlog vijeka, ali je kroz duži vremenski period bio izložen maksimalnoj eksploataciji, nije adekvatno održavan, a i ozbiljno nastradao tokom majskih poplava 2014 godine. Zbog toga je i proizašao prijedlog izrade novog gradskog administrativnog objekta.

Pod krovom nove zgrade od 18.000 kvadrata, biće smještene gradske i republičke službe i ustanove. Građani bi tako imali sve usluge na jednom mjestu.

(akta.ba)

 

BiH trenutno raspolaže sa 4.800 tona viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava, te sa oko 40.000 komada viška naoružanja. Dio tog oružja je i ukraden, ali nikada nije objelodanjeno javnosti gdje je završilo. Podaci stranih međunarodnih organizacija upućuju na zemlje Zapada.

Podaci o riješenom oružju kroz prodaju, donacije, demilitarizaciju ukazuju na 26.272 tone od 2006. do 2020. godine, dok je samo u prva četiri mjeseca ove godine riješeno 115 tona. Podataka o putu ukradenog oružja nema.

"Što se tiče istraga u Tužilaštvu nemamo rezultata žao mi je, ali nemamo rezultata, gdje je to oružje završilo volio bih znati, onda bi navjerovatnije i istraga mogla ići u tom pravcu", kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Upitali smo o kojoj vrsti oružja se radi, odnosno, koje oružje je ukradeno konkretno iz kasarne Pazarić, a to ranije javnosti nije bilo poznato te možemo li sada saznati o kojem je to oruužju riječ?

"Ne možemo, ne iz razloga što to ne želim ja ili Ministarstvo odbrane, nego zato što imamo zahtjev tužioca da ne izlazimo još uvijek u javnost", dodao je Podžić.

Međunarodni partneri zadovoljni su dosadašnjim tokom uništavanja zaostalog naoružanja, starog od 25 do 50 godina, sa upitnim rokovima korištenja. Svoju podršku najavljuju i u budućem periodu ,a do sada su potrošili 3,3 miliona eura.

"Mi ćemo nastaviti podržavati realizaciju prioriteta i planova Ministarstva odbrane i OS u oblasti kontrole naoružanja. Ti ciljevi sada obuhvataju smanjivanje preostalih zaliha te poboljšanje sigurnosti na perspektivnim lokacijama skladištenja i stavljanje van upotrebe neperspektivnih lokacija", navela je Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH.

U posljednjih deset godina mobilni timovi za obuku EUFOR-a su obučili otprilike 1.000 pripadnika OS BiH za sigurno rukovanje i transport naoružanja , municije i eksplozivnih materija. Međunarodni predstavnici znaju i kuda ide oružje iz BiH

"Znamo da oružje "teče" iz Balkana prema ostatku Evrope i na kraju rezultira povećanjem stope kriminaliteta", kazali su.

O konkretnom radu na terenu izvještava i Federalna uprava policije. Realizuju se taktičke vježbe i projekti aktivnosti na pronalasku osoba, predmeta i sredstava, korištenjem specijalističke opreme, a koji bi poslužili kao dokaz u dokumentovanju krivičnih djela nelegalne trgovine oružjem. U smanjenje zloupotreba uvjeravaju i članovi Strateškog komiteta za naoružanje i municiju.

Iako su do sada zabilježeni sporadični i pojedinačni slučajevi nestanka naoružanja iz kasarni OS BiH učesnici Komiteta uvjereni su da to nakon projekta obilježavanja malog i lakog naoružanja više neće biti slučaj.

(akta.ba)

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler sastao se jučer u sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona s premijerom Mirnesom Bašićem.

Premijer Bašić upoznao je ambasadora Sattlera s razvojnim projektima u ovom kantonu s težištem na projektu Energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica i izgradnji Regionalnog vodovoda Plava voda, koji se većim dijelom finansiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Istakao je da je Vlada ZDK-a učinila sve da prevlada administrativne prepreke za realizaciju ova dva generacijska projekta, izizutno važna za građane ovog kantona.

Razgovarano je i o opremanju i jačanju zdravstvenog sektora u ovom kantonu, a premijer Bašić zahvalio se Evropskoj uniji na svesrdnoj pomoći i vrijednim donacijama u opremi zdravstvenim ustanovama, prije svega Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj, tokom pandemije virusa Covid-19.

Premijer Bašić zahvalio je ambasadoru Sattleru i na podršci Evropske unije jačanju sektora pravosuđa u ovom kantonu kroz ulaganja u pravosudnu infrastrukturu. Naglasio je da Vlada Zeničko-dobojskog kantona sudjeluje u ovim projektima tako što pribavlja neophodne dozvole te finansira opremanje i vanjsko uređenje novih objekata.

Rezultat zajedničke saradnje je izgradnja zgrada Općinskog suda Olovo, Kantonalnog tužilaštva u Zenici i novog paviljona Kazneno-popravnog zavoda Zenica, ozvaničen je početak izgradnje aneksa Općinskog suda u Zenici, a uskoro počinje izgradnja nove zgrade Općinskog suda Žepče.

Naglasio je da Vlada ZDK-a za finansiranje rada pravosuđa godišnje izdvaja 22 miliona KM.

Press služba ZDK

IZVJEŠTAJ

PO SKRAĆENOJ LISTI PITANJA O DOSTAVLJANJU INFORMACIJA

OPERATIVNIM CENTRIMA CZ (zaključeno u 07:00 sati)

Red.

broj

VRSTA INFORMACIJE

DNEVNO STANJE

 

1.

Prirodne nepogode i druge pojave i događaji

/

 

2.

Stanje puteva

 

Magistralni put M-17: Šamac-Sarajevo i magistralni put M-4: Doboj-Banja Luka: suhi.

Regionalni put RP-474: Novi Šeher-Prnjavor: suh.

Lokalni putevi: suhi.

Saobraćaj se odvija po suhim putevima i bez posebnih ograničenja.

 

3.

Klimatološki i drugi uslovi

 

Stanje u 08:00 sati: oblačno;

-Temperatura zraka u 08:00 sati: 7ºC;             

-Relativna vlažnost: 96%;

-Relativni pritisak: 1024 mbar;

-Pravac i brzina vjetra: - m/s;

-Količina padavina za protekla 24 sata: - lit/m2;

-Vodostaj rijeka: BOSNA, USORA- U granicama normalnog. TEŠANJKA –Ispod normalnog. Vodostaj Usore u Kaloševiću jutros je iznosio 64 cm.

 

4.

Informacije iz Policijske uprave

 

U protekla 24 sata na području općine evidentirana je:

-          1 saobraćajna nezgoda sa materijalnom štetom i

-          4 prijave građana.

  

5.

Informacije iz Službe hitne pomoći i porođajnog odjela

 

-Služba hitne pomoći u protekla 24 sata evidentirala je 73 intervencije, od toga 13 zbog povreda. U bolnicu je upućeno 27 osoba.

-Na porođajnom odjelu Opće bolnice u protekla 24 sata rođene su 2 muške bebe.

 

6.

Snabdjevanje energentima, vodom i stanje telefonskih veza

 

ELEKTRIČNA ENERGIJA Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas će bez električne energije biti trafo područja Ahmetovići, Barići, Albalići, Džamija Ljetinić i Agići od 08:30 do 15:30 sati.

VODA-Snabdjevanje vodom korisnika vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo jutros se vrši uredno, a ista zadovoljava  zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće. I dalje je na snazi  II stepen redukcije sa ranije utvrđenim režimom zatvaranja.

 TELEFONSKE VEZE-  Uredno funkcionišu.

 

7.

Ostale informacije

/

 

Privrednici sa zapadnog Balkana će na virtuelnom samitu B2B održati razgovore s njemačkim privrednicima koji su zainteresovani za poslovnu saradnju, a ove godine prijavio se rekordan broj bh. privrednika.

Kako ističu u Predstavništvu privredne komore Njemačke u BiH, 7. inicijativa dobavljača i B2B biće održana od 28. septembra do 15. oktobra 2021. godine.

Kako navode u ovom predstavništvu, kompanije su imale rok da do 11. juna 2021. godine unesu svoje podatke i označe s kojim njemačkim kompanijama žele razgovor..

B2B platforma funkcioniše na način da poslovni partneri s obje strane pomoću podataka koji su uneseni u sistem obavljaju selekciju i odlučuju s kojim kompanijama žele da razgovaraju.

Mirza Karahodža, šef za poslovni razvoj Predstavništva njemačke privredne komore u BiH, za "Nezavisne" je rekao da će ove godine biti rekordan broj firmi iz BiH koje su dobile termine za razgovore s njemačkim poslovnim partnerima, odnosno njih 78.

"Prijavile su se 143 firme, znači oko 50 odsto ih je dobilo termine, što predstavlja fantastičan uspjeh. BiH ima najviše firmi za razgovore u odnosu na ostale države u regiji, što je, uzimajući u obzir veličinu i broj stanovništva, zaista veliki uspjeh", rekao nam je on.

Kako je istakao, od ukupno oko 700 poslovnih sastanaka koji će biti organizovani na virtuelnom samitu, na firme iz BiH otpada 255, što govori o interesu koji postoji s obje strane.

Karahodža kaže da iskustva iz proteklih godina pokazuju da su ostvareni dobri poslovni kontakti između bh. i njemačkih firmi.

"Kompanije nisu u obavezi da nam se javljaju pa mi nemamo preciznu evidenciju, ali često nam se dešava da nam se jave i obavijeste nas da su povećali svoj obim poslova ili pronašli nove partnere zahvaljujući ovoj konferenciji. Neke od tih kompanija su GS Tvornica mašina Travnik iz Travnika ili ATT iz Gornjeg Vakufa", rekao nam je on.

U potrazi za novim dobavljačima iz BiH i jugoistočne Evrope su 53 renomirane njemačke kompanije iz metaloprerađivačke industrije, mašinstva, proizvodnje opreme i dijelova za automobilske industrije, elektrotehnike, elektronike, industrije plastičnih dijelova i drugih grana.

Kako je saopšteno na stranici Predstavništva njemačke privredne komore, neke od njemačkih kompanija koje traže dobavljače su "Alfred Kärcher SE & Co. KG", "AMETEK Inc, Atotech Deutschland GmbH", "Bilstein Group", "BPW Bergische Achsen KG", "ElringKlinger AG", "HOERBIGER Deutschland Holding GmbH", "HYDAC Verwaltung GmbH", "Kennametal", "Miele", "Peek & Cloppenburg Düsseldorf KG," "Rolls Royce Power Systems", kao i "MTU Friedrichshafen".

Ivo Marić, direktor kompanije "SIM technika" iz Kotor Varoša, kaže da je imao pozitivna iskustva s njemačkim privrednicima.

"Oni zahtijevaju točnost, ozbiljnost, profesionalnost. Ljudi s kojima mi sarađujemo su giganti i jako je važno održati taj nivo profesionalnosti", kaže on.

Inače, riječ je o projektu u sklopu programa podsticaja malih i srednje velikih kompanija Saveznog ministarstva privrede i energije Njemačke, a organizuje ga udruženje za materijalno poslovanje, nabavku i logistiku u saradnji s njemačkim industrijskim i trgovinskim komorama u BiH i zemljama regiona.

(N.N.)

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti večeras u 21.20 sati počinje jesen, kada nastupa ravnodnevnica, nakon čega dani postaju kraći, a u Bosni i Hercegovini se očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme, prenosi Anadolu Agency (AA).

U isto vrijeme za stanovnike južne Zemljine polulopte počinje proljeće.

Jesenja ravnodnevnica (ekvinocij) je tačka na nebeskoj sferi gdje ekliptika presijeca nebeski ekvator.

Prvog dana jeseni u Bosni i Hercegovini će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a samo ponegdje u centralnim i sjeveroistočnim područjima Bosne može pasti i malo kiše.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između šest i 12, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19, na jugu zemlje od 22 do 24 stepena Celzijusova.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, može pasti i malo kiše. Jutarnja temperatura oko šest, a najviša dnevna oko 15 stepeni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH, u četvrtak se u Bosni očekuje umjereno oblačno vrijeme, a u Hercegovini mala do umjereno oblačno. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo. Jutarnja temperatura zraka većinom između sedam i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 25 stepeni.

U petak je najavljeno pretežno sunčano prijepodne. Umjereno povećanje oblačnosti očekuje se u drugoj polovini dana. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između sedam i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22, na jugu do 26 stepeni.

Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini se očekuje malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Jutarnja temperatura zraka većinom između sedam i 13, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 23, na jugu do 28 stepeni.

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.