A.A.

A.A.

Najnovije projekcije populacijskih kretanja u Europi, izrađene na temelju statistika nekoliko utjecajnih američkih i međunarodnih institucija, za iduća desetljeća najavljuju zabrinjavajuće demografske trendove u našemu dijelu svijeta.

Ako je vjerovati procjenama koje se temelje na podacima američke Centralne obavještajne agencije (CIA-e), američke Trgovačke komore, američkog Ureda za popis stanovništva i Međunarodne baze podataka, do 2050. godine države europskoga juga i jugoistoka uglavnom će postajati sve praznije, a zemlje europskoga sjeverozapada sve napučenije ljudima. Pustinja na jugu ne temelji se na nekakvoj fantomskoj pretpostavci klimatskih promjena, nego na prirodnim trendovima i najčešćim uzročnicima svake depopulacije: iseljavanju, starenju i sve rjeđem rađanju stanovništva, piše Slobodna Dalmacija.

Hrvatska će 2050. – tvrdi ova prognoza – brojiti tek oko 3.860.000 ljudi. To zvuči dosta deprimirajuće iz svakog aspekta, ali Hrvatima za utjehu, situacija će u gotovo svim susjednim državama biti još znatno dramatičnija. Srbija će, s pet i pol milijuna stanovnika, biti na samome dnu europske ljestvice, s demografskim padom većim od 33 posto.

Veći gubitak nacionalnoga korpusa u Europi predviđa se samo Litvi, Letoniji i Moldaviji, kojima predstoje snažna iseljavanja i gubici do 40 posto stanovništva.

Zanimljivo je da se za Bosnu i Hercegovinu ne prognozira puno drastičniji manjak stanovnika od hrvatskoga: procjene pada kreću se oko osam posto. Crna Gora će također imati manjak od osam, a Makedonija oko četiri posto stanovništva. Jedinu svijetlu demografsku točku na Balkanu predstavlja Kosovo, kojemu se smiješi prirodni prirast od čak 17 posto (2050. bi mogli imati više od 2 milijuna i 200 tisuća stanovnika).

Najnaseljenije i očito najpoželjnije europske zemlje za život za 30-ak godina bit će Irska, Island i Luksemburg, koji će porasti od 20-ak posto pa sve do 33 posto od postojećega broja državljana.

Švedska će biti brojnija za najmanje dva milijuna ljudi, Norveška, Belgija i Švicarska za oko milijun, Italija za dva, a Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo će imati od četiri do pet milijuna stanovnika više nego danas. Najave porasta od oko pola milijuna stanovnika odnose se i na Austriju.

Znakovita je i slutnja nadolazeće demografske katastrofe u Sloveniji, koja će, sudeći po ovome dokumentu, 2050. pasti na tek milijun i pol stanovnika.

U nešto manjim postocima demografski gubici predviđaju se i u Finskoj, Danskoj, Portugalu, Češkoj, Poljskoj, Bugarskoj, Ukrajini, pa čak i Albaniji.

(akta.ba)

 

Jučer je u Općini Tešanj održan sastanak na kojem su prezentirani rezultati realiziranih projekata Omladinske banke za 2017. godinu. Osim predstavnika Općine Tešanj i Fondacije Mozaik, prisustvovali su i mladi koji su svojim zalaganjem najviše zaslužni za realizaciju ovih pojekata. Sedam projekata vrijednosti preko 30.000 KM koji su putem Omladinske banke realizovani u 2017.godini doprinijet će boljem životu i aktivnostima, prije svega, mladih ljudi.

Tokom deset godina saradnje sa Fondacijom Mozaik uspješno je realizovano oko 90-ak projekta, dok je njihova vrijednost bila oko 380 hiljada KM. Očekujem da ćemo svi zajedno uspješno realizirati projekte i u narednom periodu, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

U 2017. godini realizovani su projekti Sigurno za dječiji osmjeh, Beach rugby, Dobra vrba 2, Jezero mladih, Posvetimo pažnju mladima, Veseli park i Škola stonog tenisa za djecu i odrasle sa poteškoćama u razvoju u mjesnim zajednicama Tešanj, Dobopolje-Mekiš, Jelah, Mrkotić, Piljužići i Trepče.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, u sklopu svojih aktivnosti, a s ciljem obilježavanja Evropske sedmice prevencije karcinoma grlića maternice, i ove godine organizuje akciju i kampanju na temu edukacije i prevencije karcinoma grlića maternice - IZABERI ŽIVOT – POBIJEDI STID – URADI PAPA TEST. Cilj ovih aktivnosti je da se još jednom apeluje na žensku populaciju da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, te u toku godine odvoje dan kada će posjetiti svog ljekara i uraditi kontrolni ginekološki pregled sa PAPA testom.

 Prva javna osoba iz regiona, koja je vrlo rado i bez razmišljanja prihvatila poziv Instituta da podrži akciju jeste regionalna pop zvijezda Jelena Tomašević.

 - Zadovoljstvo mi je da podržim akciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Cilj nam je podizanje svijesti i prevencija karcinoma grlića materice. Pozivam vas drage dame, da vodite računa o svom zdravlju i barem jednom godišnje uradite Papa test. Sebi, ali i našim roditeljima, muževima, braći i prijateljima, trebamo zdrave i zato brinimo o našem zdravlju. Izaberite život, pobijedite stid, uradite PAPA test, rekla je Jelena, koja je bila gost Zenice i imala priliku da razgovara sa timom Instituta za zdravlje i sigurnost hrane o značaju i realizaciji ove akcije.

 Zahvaljujući predusretljivosti Jeleninog tima, menadžera Predraga Cvetkovića Cveleta, te Andrije i Ivana Petrovića, organizatora i domaćina Jeleninog koncerta u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, sve posjetiteljke koncerta su dobile promotivne letke i magnete sa porukom, koji ih detaljnije upoznaju sa značajem prevencije i ovom akcijom.

 U narednom periodu Institut će pozvati, uključiti i animirati još niz poznatih i javnih ličnosti BiH i regiona u ovu akciju, a sve vas do kojih dođe ova poruka pozivamo da najozbiljnije prihvatite ovu poruku, te poslušate savjete stručnjaka.

 Ne zaboravite - Izaberite život, pobijedite stid, uradite PAPA test.

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je na 129. sjednici održanoj, 18.01.2018.godine donijela uredbe o izmjenama i dopunama četiri uredbe iz oblasti prava branilaca i članova njihovih porodica:


1. Uredba o vanrednoj novčanoj pomoći braniocima i članovima njihovih porodica;
2. Uredba o stipendiranju redovnog studija branilaca i članova njihovih porodica;
3. Uredba o prednosti u školovanju branilaca i članova njihovih porodica i
4. Uredba o pomoći u rješavanju stambenog pitanja branilaca i članova njihovih porodica.


Uredbe su donesene na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja s ciljem omogućavanja apliciranja za dodjelu novčane pomoći za kupovinu udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje, stipendija za redovni studij, sredstava vanredne novčane pomoći i novčane pomoći za rješavanje stambenog pitanja braniocima i članovima njihovih porodica skromnijeg imovinskog stanja a koji imaju obrtničku djelatnost registriranu kao pravno ili fizičko lice.


Usvojenim izmjenama uredbi ograničenje za apliciranje za dodjelu ovih sredstava neće obuhvatati lica čiji članovi porodičnog domaćinstva imaju registriranu obrtničku djelatnost, što je do sada bio slučaj, dok će uvođenje obaveze davanja izjave o ukupnim prihodima domaćinstva omogućiti sticanje realnijeg uvida u socijalno-ekonomsko stanje podnosioca zahtjeva i s tim u vezi dodjele sredstava aplikantima u težoj socijalnoj situaciji.


U razlozima za ove izmjene Ministarstvo se rukovodilo činjenicom da je određeni broj branilaca i članova njihovih porodica pokrenuo mali biznis i izvršio registraciju obrtničke djelatnosti na osnovu dodijeljenih sredstava iz programa samozapošljavanja Vlade Kantona s ciljem rješavanja egzistencijalnih potreba njihovih porodica. Usvojene izmjene će omogućiti licima iz ove kategorije, koji imaju realne potrebe u tom smislu, i apliciranje za dodjelu pomoći koje ove uredbe regulišu.


Predložene izmjene su jednoglasno podržala kantonalna branilačka udruženja na zajedničkom sastanku u Ministarstvu za boračka pitanja, održanom , 28.12.2017.godine.


Press služba

Danas se u Hercegovini, zapadanoj i jugozapadnoj Bosni očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U ostalim područjima jutro i veći dio prijepodneva sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima kiša u cijeloj zemlji. U Bosni postupan prelazak kiše u susnježici i snijeg. Očekivana količina padavina, uglavnom, od 5 do 15, lokalno do 25 l/m2. Visina novog snježnog pokrivača od 1 do 5, lokalno do 15 cm. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. U večernjim satima vjetar sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 6 do 12, na sjeveru i sjeverozapadu do 14 stupnjeva. 

PROGNOZA VREMENA ZA 20.01.2018 (Subota)., pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva smanjenje oblačnosti u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. U jutarnji satima, ponegdje i tokom prijepodneva, sa snijegom u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne i kišom u Hercegovini. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu od 4 do 9, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu od 8 do 12 stupnjeva.

 

PROGNOZA VREMENA ZA 21.01.2018 (Nedjelja)., pretežno oblačno vrijeme. U Bosni sa snijegom i kišom, a u Hercegovini kiša. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima padavina postepeno prestaju i slabe. U drugom dijeli dana razvedravanje u Hercegovini, Posavini, Krajini i na jugozapadu Bosne. Jutarnja temperatura od -3 do 2, na jugu od 4 do 8, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu od 5 do 10 stupnjeva.

 

PROGNOZA VREMENA ZA 22.01.2018 (Nedjelja)., jutro hladno sa mrazom i maglom po kotlinama. U ostatku dana umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Jutarnja temperatura od -8 do -2, na jugu od -2 do 3, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu od 4 do 9 stupnjeva.

Privrednici u BiH primorani su da unaprijed plate PDV i u slučajevima kada nisu naplatili neki posao, što im i dalje stvara velike probleme, a neke dovodi u težak finansijski položaj.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Vedrana Živković, portparol Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH), generalni stav ovog udruženja jeste da bi se trebalo omogućiti plaćanje PDV-a po naplati računa, odnosno nakon naplaćenog posla.

“Međutim, svjesni smo činjenice da bi to moglo uticati na stabilnost budžeta, te je prijedlog UPFBiH da obrtnici i mala preduzeća plaćaju porez po naplati i takvo rješenje je u skladu sa rješenjima zemalja regiona, zemalja EU, ali i sa evropskim direktivama. Tako bi se obrtnicima i malim poduzetnicima olakšalo poslovanje i omogućila bolja likvidnost, a time i redovno plaćanje radnika, podmirivanje obaveza prema dobavljačima i plaćanje PDV-a iz vlastitih sredstava, umjesto kreditima. Obračun PDV-a po naplaćenim računima pomaže malim poduzetnicima koji imaju poteškoće s neredovitim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima”, navela je Živković.

Ovom izmjenom bi se, kako je istakla, potaknuo razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što bi konačno uticalo i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime.

“Međutim, predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje, na sastanku sa predstavnicima Udruženja poslodavaca FBiH u julu 2017. godine, nisu podržali ovaj prijedlog, ali su istakli da se radi na novom Zakonu o PDV i da je to prilika da se otvori rasprava o istom. Istakli su da namjeravaju ovo pitanje riješiti na način da porezni obaveznik nema pravo na odbitni PDV na fakturu koju nije platio, što je također bio jedan od zahtjeva UPFBiH”, kazala je Živković.

Inicijativa Udruženja je i pomjeranje roka plaćanja PDV-a sa desetog na zadnji dan u mjesecu. Udruženje je predložilo da se pomjeranje vrši sukcesivno, po dva dana u mjesecu, kako bi se izbjegli problemi sa eventualnom likvidnošću.

“Udruženje je predložilo i izmjenu članova 94. i 95. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, a koja bi omogućila zaključivanje bilateralnih sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kojom bi privrednici u BiH stekli mogućnost povrata PDV-a iz 11 zemalja EU. Također, u istom Pravilniku ne postoji odredba kojom se omogućava naplata PDV-a od stranih prevoznika u BiH. Time se vrši diskriminacija domaćih prevoznika koji plaćaju PDV, u odnosu na strane prevoznike, a BiH zbog toga ima gubitke od 15 do 30 miliona KM godišnje, te ju UPFBiH tražilo da se uvede odredba kojom će se regulisati naplaćivanje PDV-a od stranih prevoznika u BiH”, zaključila je Živković.

(akta.ba)

Evropska komisija organizirala je u ponedjeljak u Bruxellesu sastanak telekomunukacijskih operatera s prostora zapadnog Balkana.

“Tražili smo od kompanija iz regije da istraže mogućnosti smanjenja cijena roaminga među zemljama zapadnog Balkana”, kaže glasnogovornica Europske komisije Nathalie Vandystadt.

Sastanak je organizirala povjerenica Marija Gabriel, zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo, a razgovaralo se o telekomunukacijskom tržištu u regiji.

“Tražimo od kompanija u regiji da istraže moguće opcije, kao što su dobrovoljni komercijalni sporazumi ili drugi, kako bi se smanjile cijene roaminga među zemljama zapadnog Balkana. Kompanije su se dogovorile da prijedloge razmotre s Komisijom tijekom idućih tjedana”, poručila je Vandystadt, prenosi Al Jazeera Balkans.

Ona je podsjetila da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker tražio da se ojačaju odnosi EU-a sa zapadnim Balkanom i da u tom cilju Komisija želi, među ostalim, olakšati proces promjena i ohrabriti pozitivne pomake u području telekomunikacijskog tržišta u regiji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov, čija zemlja sada predsjedava Vijećem EU-a, najavio je da će se, za početak, raditi na smanjenju cijena roaminga na zapadnom Balkanu, a u cilju i po ugledu na potpuno ukidanje tarifa za roaming među zemljama EU-a.

Plan za takve korake trebao bi biti predstavljen na idućem samitu EU – zapadni Balkan, koji će biti održan u svibnju u Sofiji.

(6yka.com)

 

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a na planinama sa snijegom. Krajem dana i u večernjim satima u istočnim, centralnim i zapadnim područjima Bosne je moguća susnježica ili snijeg. Vjetar umjeren do jak, prije podne jugozapadni, a poslije podne u skretanju na sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu i sjeverozapadu do 15 stupnjeva. 

PROGNOZA VREMENA ZA 18.01.2018 (Četvrtak)., pretežno sunčano vrijeme. Jutro prohladno sa mrazom i maglom po kotlinama. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na planinama do -14, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna od 3 do 9, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje od 8 do 12 stupnjeva.

 

PROGNOZA VREMENA ZA 19.01.2018 (Petak)., u Hercegovini, zapadanoj i jugozapadnoj Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom. U ostalim područjima jutro i veći dio prijepodneva umjereno oblačno, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U večernjim satima kiša u većini područja. U Krajini se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na planinama do -4, na jugu od 2 do 8, a najviša dnevna od 8 do 14 stupnjeva.

PROGNOZA VREMENA ZA 20.01.2018 (Subota)., oblačno vrijeme sa kišom, a u Krajini sa snijegom. Do kraja dana ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekuje susnježica ili snijeg. Jutarnja temperatura od -1 do 4, na jugu od 8 do 12, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu i istoku naše zemlje od 9 do 13 stupnjeva.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Agencije za sigurnost hrane o provedenom programu kontrole ostataka pesticida u i na hrani biljnog porijekla u Bosni i Hercegovini za 2017. godinu.

Prema Izvještaju, analizirano je 195 uzoraka, od kojih je 109 lli 56 posto domaćeg, a 86 ili 44 posto inozemnog porijekla te je izvršeno više od 31 hiljadu analiza.

U Izvještaju se navodi da su četiri uzorka ili dva posto njih sadržavali ostatke pesticida u koncentraciji iznad maksimalno dozvoljene količine propisane Pravilnikom. Radi se o po jednom uzorku kultiviranih gljiva i šljiva te o dva uzorka stonog grožđa.

Istovremeno je kod 60 uzoraka detektovano prisustvo ostataka pesticida ispod propisane maksimalno dozvoljene količine, dok pesticidi nisu detektovani kod l3l uzorka.

Ostaci pesticida nisu detektovani kod voćne kaše, graha, kornišona, krompira, mandarina i mladog luka.

Uzimanje uzoraka i analize rađene su u tri različita perioda tokom prošle godine.

 

Kantonalni sud Tuzla potvrdio je prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla, te je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK-a Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i osam mjeseci.

Imamoviću je suđeno po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzla za počinjeno krivično djelo primanja dara ili drugih oblika koristi, a u presudu mu se računa vrijeme od mjesec dana koliko je proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom Imamoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom spomen utom inistarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo, Imamovića je optužnica teretila da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina na području TK-a, od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme tražio novac kako bi izvršio radnje koje je po službenoj dužnosti morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“, za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska, tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM.

Djelatnik “Tuzla-kvarca” je Imamovića prijavio istražnim organima, s njima je sarađivao predavši Imamoviću 10.000 maraka označenog novca, te je na taj način razotkriveno ovo krivično djelo, rečeno je u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

(fokus.ba)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.