Predsjednik FBiH više neće moći pomilovati osuđene za najteža krivična djela

07 Sep 2023
145 puta

Federalni zastupnik Demokratske fronte Dennis Gratz uputio je nedavno, u ime njegove stranke, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH.

Na press konferenciji, zajedno sa svojim kolegama, danas je ove izmjene i pojasnio. Ono što je posebno važno jeste što je izmjenama predviđeno uvođenje i pojma femicida. Dalje, za počinioce najtežih krivičnih djela vraća se institut doživotnog zatvora. Istovremeno je podignuta gornja granica kazne sa 20 na 25 godina.

“Povećali smo iznos kojim se zatvorska kazna mijenja novčanom”, pojasnio je Gratz i podvukao da je za određena kaznena djela onemogućena zamjena zatvorske kazne novčanom. S tim u vezi, podsjetio je na slučaj Ćorlića, koji je 1993. silovao maloljetnicu, a osuđen je na 11 mjeseci zatvorske kazne koju je zamijenio novčanom.

Ono što je takođe važno je i izmjena koja onemogućava predsjedniku FBiH da pomiluje osuđene za najteža krivična djela, što je trenutno na snazi.

Izmjenama Krivičnog zakona Sud može stranca koji je učinio krivično djelo protjerati sa teritorije FBiH, a te mjere mogu da budu izrečene trajno.

Ono što je takođe predviđeno je i izmjena koja nalaže da “ko, neposredno ili putem informaciono-komunikacionih tehnologija, objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film, fonogram ili drugi sadržaj ličnog karaktera, bez pristanka osobe koja je spis sastavila, ili na koju se spis odnosi, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.