Zašto se kod predaje zahtjeva za penzionisanje mora dati izjava da osoba nije pravomoćno osuđena za ratni zločin?

14 Avg 2023
651 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Redakciji Faktora obratio se jedan od čitalaca pitajući zašto je kod ostvarivanja prava na starosnu penziju potrebno da budući penzioneri daju pisanu izjavu da nisu osuđeni pravomoćnom sudskom presudom za krivično djelo ratnog zločina.

– Ne znam kakve veze ovo ima sa starosnom penzijom? I šta recimo ako je osoba osuđena, da li joj se uskraćuje pravo na penziju? Zaista ne znam od kada je uvedena ova izjava. Zatečen sam. Da bude jasno, nisam nikada ništa loše učinio a kamoli da sam pravomoćno presuđen za ratni zločin – govori nam čitalac Faktora.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

– Odgovor na navedeno pitanje sadržan je u članu 38. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji u stavu dva kaže da se osobama osuđenima za krivično djelo ratnog zločina poseban staž (ratni staž) ne uračunava u penzijski staž – odgovorio nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.