Jaki udari vjetra nanjeli su štetu na preko stotinu objekata: Proglašeno stanje prirodne nesreće na području TK

20 Jul 2023
603 puta
Foto: tuzlanski.ba Foto: tuzlanski.ba

Kantonalna uprava civilne zastite Tuzla saopćila je kako je olujno nevrijeme koje je sinoć oko 19:00 sati zahvatilo šire područje Tuzle prouzrokovalo velike materijalne štete dok su mnoga naselja ostala bez napajanja električnom energijom.

Olujno nevrijeme pogodilo je Tuzlu oko 19:00 sati. Jaki udari vjetra nanjeli su štetu na preko stotinu objekata na krovovima stambenih objekata, poslovnih objekata, škola.

Veliki broj dveća, grana pao je na saobraćajnice širom TK-a, porušeni su brojni električni vodovi, usljed pada drveća i dotrajalosti drvenih elektro stubova.

Prijavljeno je veliki broj štete na automobilima usljed pada drveća i grana. Mnoga naselja ostala su bez napajanja električnom energijom.

Kantonalna uprava civilne zastite Tuzla zaprimila je brojne prijave o šteti građana sa područja TK-a.

Pripadnici Službe zaštite i spašavanja i jedinice CZ izašli su na teren i rade na rasčišćavanju saobraćajnica, skalnjanju drveća sa stambenih objekata.

Prema izvještajima OC OSCZ na području TK-a

Gradačac

U MZ Vida 1-Pad drveta na dva automobila i u MZ Vida 2 – Pad drveta na kablo od NN mreže.

Živinice

Prijavljeno oštećenje krova i vozila Ciljuge. U Svojatu oštećena kapija ulazna i auto od pada drveta.

Tuzla

U 19: 00 sati olujno nevrijeme je zahvatilo grad Tuzlu. U periodu od 19:00-22:30 sati operativni centar je zaprimio oko 40 prijava od strane građana (20 prijava pad drveta, 17 prijava oštećenje krova).

Doboj Istok

Pola Općine nije imalo napajanja električnom energijom poslije snažnog olujnog nevremena. Prijavljeno na desetine oštećenih krovova. Veliki broj saobraćajnica bio u prekidu zbog oborenih stabala, elektro vodova.

Općina Sapna

Skidanje crijepa sa stambenih i poslovno stambenih objekata, obaranje odžaka – dimnjaka sa stambene zgrade, obaranje zaštitne ograde i obaranje tek zašalovanih elemenata na objektu u izgradnji, oštećenje pomoćnih objekata i obaranje drveća na putnu komunikaciju Sapna Goduš , Sapna Gaj i Sapna Nezuk.

Putne komunikacije od palog drveća su očišćene do 22:00 sata od strane DVD.

Općina Kalesija

Uklanjanje drveća sa puta i to na dijelovima:

1. Donje Vukovije kod kafane Kehonjić

2. Vukovije Gornje naselje Džafići

3. Gornje Petrovice naselje Hadžići

4. Uklanjanje stiropola sa puta kod zgrade Seada Džafića

Općina Gračanica

Olujno nevrijeme, jak vjetar i velike kišne padavine su oko 18,00 sati pogodile područje grada Gračanica i tom prilikom uzrokovale velike materijalne štete na cjelokupnom području. Štete se ogledaju u oštećenjima na stambenim (štete na krovovima i sl.), javnim i obrazovnim (Gimnazija, Sportska dvorana Luke, Sportska dvorana Bazen), pomoćnim objektima, motornim vozilima, plastenicima, oštećenjima na putnim komunikacijama, usjevima ( povrtarskim i voćarskim kulturama), električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima i dr.

Veliki broj putnih pravaca je bio blokiran oborenim stablima i veći dio grada je ostao bez napajanja električnom energijom.

Ekipe civilne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedinica, Služba za komunalne poslove JP “Komus“ Gračanica, uposlenici Gimnazije, Sportske sale, Osnovnog suda i drugi uposlenici, kao i građani u okviru lične i uzajamne zaštite su se angažovali na uklanjanju prepreka na putnim pravcima, čišćenju prostora od vode i uklanjanju drugih prepreka.

Prema prijavama u toku jučerašnjeg dana štete su evidentirane na više lokacija i to:

– Sportska sala Luke i Sportska dvorana „ Bazen“,

– Gimnazija dr. Mustafa Kamarić Gračanica (podizanje lima i izolacija na krovu škole čime je izazvano plavljenje i štete na kabinetu informatike i bosanskog jezika, te pripremnice engleskog i bosanskog jezika i toalet na trećem spratu),

– U dvorištu Katoličke crkve srušeno stablo je oštetilo pomoćni objekat,

– Na parkinzima od posledica rušenja stabala oštećeno je nekoliko putničkih vozila,

– U većini mjesnih zajednica štete se ogledaju na oštećenjima i iznošenju nanosa na putnim komunikacijama, sporadičnim štetama na otkrivanju kuća ( lim i crijep), rušenju stabala i dr. ( u MZ Škahovica u naselju Veseli Brijeg ugrožen stambeni objekat od mogućeg rušenja stabla)

– Oštećenja na elektro vodovima na cijelom području,

– Oštećenja u gradskom parku i parku ispred zgrade Gradske uprave Grada Gračanica.

– Oštećenja na Tržnom centru Etna,

– Oštećenja na farmi pilića Dževada Ibrahimovića iz Stjepan Polja na Lendićima (odnijelo limeni krov sa farme koja je useljena od oko 30.000 pilića).

O detaljnijim štetama na području grada Gračanica utvrdit će Komisija za procjenu šteta od prirodnih i drugih nesreća na području grada Gračanica.

Zakazana je i sjednica Gradskog štaba za danas na kojoj će se razmatrati Informacija o olujnom nevremenu, jakom vjetru i kišnim padavinama koje su pogodile područje grada Gračanica.

Lukavac

Poslije snažnog olujnog nevremena. Prijavljeno na desetine oštećenih krovova privrednih subjekata, društvenih objekata, veliki broj saobraćajnica bio u prekidu zbog oborenih stabala, elektro vodova. Cijelo veče na terenu Službe zaštite i spašavanja.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.