Promatrački let ‘Otvorenog neba’ nad BiH naredne sedmice

14 Jul 2023
519 puta

Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i prometa BiH te Međunarodnim aerodromom Sarajevo, ugostiti promatrački tim oružanih snaga Republike Turske, Republike Hrvatske i Mađarske, koji će od 17. do 21. jula obaviti promatrački let nad teritorijem BiH.

Ova aktivnost predstavlja realizaciju obveza Međunarodnog ugovora “Otvoreno nebo”, čiji potpisnik je i Bosna i Hercegovina, te obavještavamo građane BiH da je riječ o dogovorenom i planiranom događaju snimanja iz zraka. Prelet će biti obavljen nenaoružanim avionom turskih zračnih snaga po dogovorenoj putanji, uz sudjelovanje pratećeg tima Oružanih sanga BiH.

Ugovor “Otvorena neba” je sigurnosni aranžman koji svim zemljama članicama omogućuje obavljenje najavljenih, nenaoružanih izvidničkih letova preko cijelog teritorija zemlje koja je predmet preleta, u cilju ustupanja podataka o vojnim snagama i aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina, kao jedna od članica potpisnica, aktivno sudjeluje u aktivnostima Ugovora od 2003. godine, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.