Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo Prijedlog strategije zapošljavanja

05 Jul 2023
292 puta
Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada i drugim partnerima pripremilo sedmogodišnju strategiju zapošljavanja u Federaciji Bosne i Hercegovine.

– Federacija BiH suočava se kao i veći dio regije, s nepostojanjem kvalitetnih programskih politika zapošljavanja, kao i sve većim odlivom kvalitetne radne snage na međunarodna tržišta rada. To je dugoročno gledajući problem, posebno ako se uzmu u obzir i negativni demografsko – populacioni trendovi, odnosno kako prognoziraju stručnjaci, očekivane promjene u strukturi stanovništva koje previđaju povećanje udjela stanovništva starije životne dobi za nekih 75 posto, a istovremeno, predviđa se da će broj radno sposobnog stanovništva biti prepolovljen – navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Dodaje se da, uz povećanu emigraciju mladog, kvalificiranog stanovništva, gdje je prema izvještajima sektora civilnog društva, oko pet posto ukupnog stanovništva napustilo zemlju u proteklih nekoliko godina i ubrzano starenje stanovništva s obzirom na to da je 15 posto ukupnog stanovništva u dobi iznad 65 godina, za cjelokupno društvo očekuju se dugoročne i dalekosežne posljedice.

– Očekuje se povećanje omjera ovisnosti (djece i starijih osoba o radno sposobnoj populaciji), čime će se na radno sposobno stanovništvo staviti ekonomski teret pokrića troškova javnih usluga, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, uključujući i penzije – navodi se u saopćenju.

Ovisno o ekonomskim faktorima, unatoč svemu, otvaraju se mogućnosti zapošljavanja, a kako bi se politike zapošljavanja usmjerile u pravom pravcu Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je u saradnji s Međunarodnom organizacijom rada i drugim partnerima pripremilo sedmogodišnju Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH.

Strategija zapošljavanja sastoji se iz tri dijela. U prvom dijelu analizirana je situacija na tržištu rada u Federaciji BiH, u drugom dijelu utvrđene su politike usmjerene na saniranje izazova u sferi zapošljavanja, dok su u posljednjem dijelu predstavljeni operativni aspekti koji se tiču implementacije politike zapošljavanja.

– Imajući u vidu opće stanje na tržištu rada i u oblasti zapošljavanja pripremili smo Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH (2023 – 2030), koja kroz četiri strateška cilja nastoji doprinijeti povećanju lične zapošljivosti, razvijanju i unaprijeđenju usklađenosti vještina sa zahtjevima tržišta rada, promociji kapaciteta preduzeća u privatnom sektoru za otvaranje formalnih radnih mjesta, osiguranju uključivanja na tržište rada teško zapošljivih kategorija kroz efektivnije aktivne politike tržišta rada, te osnaživanju upravljanja tržištem rada i povećanju kapaciteta za provođenje politika – pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić ciljeve i nastojanja kojima se teži ovom strategijom.

Prijedlog strategije upućen je na mišljenje nadležnim institucijama u Federaciji BiH, odnosno u BiH i to: skupštinama kantona, Federalnom zavodu za zapošljavanje, kantonalnim službama za zapošljavanje, Federalnom ministarstvu obrazovanja, kantonalnim ministarstvima obrazovanja, udruženjima poslodavaca i sindikata, Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invalidetom, Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, Federalnom zavodu za statistiku, Federalnom zavodu za programiranje razvoja, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta i dr.

Nakon pribavljanja mišljenja, strategija će biti upućena u daljnju parlamentarnu proceduru, radi konačnog usvajanja, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.