Nevrijeme na području Banjaluke, Bugojna i Donjeg Vakufa

04 Dec 2020
260 puta

Jako nevrijeme koje je zahvatilo Banjaluku sinoć dovelo je rušenja stabala i do isključenja električne energije u mnogim seoskim naseljima, a neka od njih su i dalje bez struje.

"Brojni prekidi u snabdijevanju električnom energijom su uglavnom zabilježeni u seoskim područjima Manjače i Potkozarja - od Kola, Bukvaleka, Saračice, Čokora, Bronzanog Majdana, Kmećana, Obrovca, Subotice do Verića, Šimića i Piskavice", saopštili su u "Elektrodistribuciji".

Najteža situacija je u zaseku Jorgići čiji su mještani bez električne energije već 48 časova.

"Ekipe 'Elektrodistribucije' su na terenu i rade na sanaciji mreže i otklanjanju kvarova. Dinamiku poslova na mnogim lokalitetima otežava nepristupačan teren, odnosno porušena stabla koja se nalaze na putevima i duž dalekovodnih pravaca, zbog čega su radnici prinuđeni da traže alternativne pravce za dopremu neophodne mehanizacije", naveli su u Elektrodistribuciji.

Dodali su da njihovi terenski radnici satima bez odmora, na pljusku i kiši, rade na uspostavi urednog snabdijevanja.

"Očekujemo da će u toku dana većina kvarova na srednjenaponskoj mreži biti otklonjena", kazali su u "Elektrodistribuciji".

Željko Kovačević, predsjednik Savjeta MZ Bistrica, rekao je za "Nezavisne" da je nevrijeme izlomilo priličan broj stabala, koja su vjerovatno zbog hladnog vremena poledila i postala krta.

"Mnoga od tih stabala leže po glavnoj saobraćajnici. Saobraćaj je bio pušten jutros od 10.30 do 11 časova, ali sada je ponovo obustavljen, na terenu je policija koja reguliše saobraćaj", rekao je Kovačević.

Dodao je da u Bistrici nema struje od sinoć, a strujni kablovi su oboreni po šumama.

"Situacija je neopisiva, taman kada se jedno stablo raskrči, dva padnu. Jedan jako ružan prizor", kazao je Kovačević.

Kako ističe dodatan problem predstavlja magla na tom području Bistrice.

"U prolazu sam vidio i jedan automobil koji je noćas ostao zarobljen, jer ga je poklopilo drvo", naveo je Kovačević.

Zbog obilnih kišnih padavina u naseljima Donje Karadže i Kopčić, u opštini Bugojno, došlo je do plavljenja privatnih kuća, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Nadležni organi angažovali su bager na čišćenju kanala za oborinske vode, a angažovani su i bugojanski vatrogasci.

Obilne padavine izazvale su i porast vodostaja i izlivanje potoka i rijeka iz korita u Livanjskom kantonu, te plavljenje više podruma u javnim i privatnim zgradama na cijelom području kantona.

Tokom noći Civilna zaštita primila je nekoliko dojava o porastu bujičnih potoka Prusačka i Oboračka rika, na području opštine Donji Vakuf, koji su prijetili plavljenjem privatnih posjeda i objekata.

Nadležni organi angažovali su bager i pumpe za vodu komunalnog preduzeća "Gradina" radi sprečavanja plavljenja objekata.

U toku noći Hidroelektrane "Jajce jedan" su na ulaznoj građevini iz Velikog plivskog jezera ispustile određenu količinu vode zbog previsokog vodostaja rijeke Plive. Ispuštanjem vode nije došlo do plavljenja objekata nizvodno.

Zbog porasta vodostaja rijeke Trebižat, na stanici Humac, koji je jutros iznosi 359 centimetara, proglašene su vanredne mjere zaštite od poplava. Redovna odbrana od poplave na ovoj rijeci iznosi 280 centimetara.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.