POBJEDINICI PRVOG HACKATHONA U TEŠNJU

Organizacija prvog Hackathona u Tešnju organizovana je od strane TRA Agencije za razvoj općine Tešanj, u saradnji sa Mješovitom Srednjom školom i Gimnazijom Musa Ćazim Ćatić Tešanj, te učešće lokalnih privrednih subjekata KJP Rad, Mann + Hummel, Saračević, te Igraj, uči, rasti.

Učešće u prvom Hackathonu uzeli su učenici završnih razreda koji su predvođeni mentorima kreirali rješenja za postojeće izazove sa kojima se suočava lokalna zajednica. U toku prvog dana učesnici su upoznati sa metodološkim pristupima učešća u Hackathonu, dok je naredni dan bio takmičarski. Pred takmičare su postavljena tri izazova:

 

1) Kako najbolje povezati industriju i obrazovanje?

2) Kako najbolje riješiti probleme odlaganja i preuzimanja komunalnog otpada u užoj jezgri grada?

3) Kako osmisliti edukativne igrice za djecu u budućnosti?

 

Nakon uzbudljiva dva dana, učesnici su prezentovali svoja rješenja,te je komisija za ocjenu ideja odlučila je da su najbolja rješenja:

 

Izazov 1: "Kreiranje aplikacije za povezivanje privrede i obrazovanja " učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić, Tešanj na čelu sa mentorom Estelom Ramić, prof.

Izazov 2: "Kreiranje senzorskih kanti za prikupljanje otpada" učenici Mješovite srednje škole na čelu sa mentorom Sašom Bahtićem.

Izazov 3: "Kreiranje logičke igrice za djecu"  učenici Mješovite srednje škole na čelu sa mentorom Amarom Omahićem.

 

Za sve prijedloge koje smo mogli čuti od strane učenika, TRA Agencija za razvoj općine Tešanj je spremna da pruži tehničku podršku, te usmjeri naše mlade da zamišljene ideje provedi sa konkretnim aktivnostima i mjerama, a sve za unapređenje života u našoj lokalnoj zajednici.

 

Ovom prilikom tim TRA Agencije se zahvaljuje svim učesnicima prvog Hackathona, sa nadom da ćemo svi ZAJEDNO i u budućnosti pružati svoj doprinos za bolje sutra svih naših građana.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.