Danas ispraćaj 86 prijedorskih žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama

20 Jul 2019
262 puta
FOTO: Arhiva FOTO: Arhiva

U Prijedoru će danas biti klanjana kolektivna dženaza za 86 ubijenih Prijedorčana i Kozarčana, većinom mladića, koji su ubijeni na Korićanskim stijenama 1992. godine. Bol s godinama ne prolazi, a za porodice žrtava danas je veća nego ikada.
Između emocije sreće što će napokon znati gdje će njihovi najmiliji biti ukopani, a s druge strane emocije tuge što je izgubljena nada da su živi, porodice žrtava danas će se po posljednji put pozdraviti sa svojim najmilijim.

Zadnji put su ih vidjeli 1992. godine, uglavnom na kućnim pragovima gdje su se rastajali jedni od drugih. Dok su ženski članovi porodice uglavnom napuštali domove kako bi spasili što više članova porodice, muškarci su ostajali. Ubijeni su, a zatim s Korićanskih stijena bačeni u provaliju i zatrpavani kamenjem.

Oni će danas pronaći mir, njih 86, među kojima je i najmlađi Emir Đonlagić koji je ubijen kada je imao 18 godina, kao i najstariji Bećir Bešić. Obojica su strijeljani na Korićanskim stijenama.

Nakon kolektivne dženaze u Hambarinama kod Prijedora najviše žrtava će biti ukopano na mezarju Kamičani, dok će ostatak smiraj pronaći na preostalih sedam šehidskih mezarja na području Prijedora.

Tijela ubijenih na mjesto današnje kolektivne dženaze dovezena su u petak u večernjim satima kada je proučen tevhid za njihove duše kao i odlomci iz Kura’ana.

Današnji vjerski obred u Hambarinama počinje u 8:50 sati, a kolektivna dženaza bit će klanjana u 10 sati.

(klix.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.