MUSLIMANI SUTRA DOČEKUJU RAMAZANSKI BAJRAM

03 Jun 2019
230 puta

Muslimani u BiH, kao i širom svijeta, sutra dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj ramazana, odnosno mjeseca posta.

U Sarajevu će se u 04:30 sati oglasiti ezan za sabah-namaz, a bajram-namaz bit će klanjan u 05:42 sati, nakon toga bit će upriličeno tradicionalno bajramsko čestitanje u kabinetu reisu-l-uleme od 10 do 13 sati. 

Centralna bajramska svečanost bit će održana u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu održati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. 

Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinju nakon posljednje mubarek noći - lejletu-l-kadr, kada se čiste kuće i avlije, pripremaju bajramske poslastice, a ukućanima, posebno djeci, pripremaju se bajramluci, odnosno prigodni pokloni. Svi se raduju bajramu, a posebno djeca bajram-banci. 

Također, Bajram je prilika da se obiđu familija, komšije i u duhu tradicije muslimana je da se Bajram čestita naročito onima koji nemaju nikog, jetimima, bolesnima... 

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, prvi dan Ramazanskog bajrama je u utorak, 4. juna, 2019./1440. hidžretske godine. Ramazanski bajram obilježava se tri dana, a drugi dan je Dan šehida. Obilaze se šehidska mezarja, a na mezarju Kovači će brojne delegacije proučiti Fatihu, Jasin i dovu. 

klix.ba

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.