Stanje u Zeničko-dobojskom kantonu se normalizuje, rijeke se povlače u korita

15 Maj 2019
395 puta

Sve rijeke na području Zeničko-dobojskog kantona bilježe opadanje vodostaja i povlaćenje u svoja korita. Tako je rijeka Usora koja je bila najkritičnija na području ZDK danas dva metra nižeg vodostaja nego jučer.

Vodostaj rijeke Usore na području općine Doboj Jug gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće u odnosu na jučerašnji dan iznosi 180 cm u Kaloševićima i 226 cm u Tešanjci te je trenutno u svom Koritu što je omogućilo nesmetano ulijevanje u rijeku Bosnu.

“Prema posljednjim informacijama sa terena vodostaj Usore na području općine Tešanj je u znatnom opadanju, a ista se povukla u korito i na ugroženom području u Kaloševiću. Rijeka Bosna tokom protekla 24 sata nije prijetila izlivanjem. Do porasta vodostaja rijeke Radušice tokom jutra došlo je na području MZ Rosulje i ima tedenciju porasta. Stanje vodostaja u ostalim mjesnim zajednicama je zadovoljavajuće”, poručili su iz Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK.

Stanje se normalizuje i u Maglaju. Svi putevi danas su prohodni, a put ispod Gradskog mosta koji je bio u blokadi nakon povećanog vodostaja rijeke Bosne iznad pet metara danas je u prohodan. Vodostaj Bosne u Maglaju jutros je iznosio 309 cm te više ne predstavlja opasnost.

“Uposlenici civilne zaštite tokom cijele noći su imali dežurstvo te obilazak i kontrolu nivoa rijeke Bosne i njenih pritoka. U odnosu na jučerašnji dan sve rijeke su se povukle u svoja korita i za sada ne prijete izlijevanjem”, dodaju iz CZ ZDK.

Rukovodioc Vatrogasne jedinice Žepče Blaženka Ramljak je kazala da se stanje normalizuje i u ovoj općini gdje su najveću štetu pretrpjeli privredni subjekti te putna infrastruktura u mjestu Ljubatovići, Brankovići i Bistrica. Dodala je da je komisija na terenu te da se vrši procjena štete, ali i da se rijeka Liješnica vratila u svoje korito.

U Zavidovićima se proteklim satima čistio nanos s regionalnih i lokalnih cesta te odvoda na gradskim lokacijama. Vodostaj Bosne u Zavidovićima je povišen, ali nije ugrožavajući, dok su rijeke Krivaja i Gostović visokog vodostaja.


(klix.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.