Nadzor nad gripom u ZDK - Najviše registrovanih oboljelih u Visokom i Tešnju

a teritoriji ZDK tokom 44. sedmice evidentirano je ukupno 769 oboljelih od akutnih respiratornih infekcije (ARI), te 94 influenci sličnih oboljenja (ILI).

 Najveći broj oboljelih evidentiran je u Tešnju (329 ARI i 23 ILI), te Visokom (255 ARI i 2 ILI)., te Zavidovićima (52 ARI i 47 ILI). Iz općina Doboj Jug, Usora i Žepče nisu dostavljeni izvještaji za ovu sedmicu, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).  

 Tokom perioda koji je sa povećanim brojem oboljelih od gripe i sličnih respiratornih oboljenja, kako je već najavljeno, INZ objavljuje sedmične preglede broja oboljelih na svojoj web stranici i u PR saopćenju medijima. Cilj je da transparentnim i javnosti dostupnim podacima doprinese istinitom i utemeljenom informisanju o zdravstvenom stanju stanovništva u općinama i gradovima Zeničko-dobojskog kantona.

 Uobičajeno je da se posebna pažnja ovoj problematici posveti od 40. sedmice u godini. U Kantonalnoj bolnici Zenica niti tokom 44. sedmice ove godine nije bilo hospitaliziranih slučajeva teške akutne respiratorne infekcije.

 Više informacija o globalnom trendu gripe i sličnih oboljenja u ovoj sezoni možete potražiti u dvosedmičnim izvještajima na internet stranici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO’s biweekly global updates).

 

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.