JOŠ JEDNA PRIRODNA KATASTROFA Nakon eksplozije u Spreču se izlila amonijačna voda!

04 Avg 2018
969 puta
JOŠ JEDNA PRIRODNA KATASTROFA Nakon eksplozije u Spreču se izlila amonijačna voda! FOTO: Ilustracija

Isteklo je cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču

Federalna uprava za inspekcije posloce saopćila je da je juče oko 16 sati došlo do incidentnog ispuštanja onečišćene tekućine uslijed eksplozije rezervoara R34 u kome se nalazila amonijačna voda u RJ Kondenzacija u GIKIL-u. 


Isteklo je cca 200-300 m3 amonijačne vode sa primjesama katrana. Pretpostavlja se da je oko 70 m3 isteklo u rijeku Spreču. 


- Odmah po saznanju na lice mjesta su izašli inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove iz Sarajeva i tužioci Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona. O incidentnom ispuštanju u rijeku Spreču obavješteni su predstavnici Agencije za vodno područje sliva rijeke Save, policajci nadležne Policijske Uprave, Inspektorat Republičke uprave za inspekcijske poslove R. Srpske, Kantonalni inspekcijski organi, Federalno Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ističe se u saopćenju. 


Federalni vodni inspektor je proglasio II stepen ugroženosti i angažovao ovlašteni pravni subjekt Delta petrol Kakanj za sprečavanje daljnjeg širenja onečišćenja koje pluta rijekom Sprečom. 


- Ovim putem obavještavamo javnost koja koristi vodu iz rijeke Spreče za zalijevanje poljoprivrednih površina nizvodno od Lukavca kao i bunare koji se nalaze u blizini rijeke, da ih ne koriste dok se ne utvrdi stepen zagađenja voda. Uzorke rijeke Spreče će u toku noći uzeti predstavnici Laboratorije Agencije za vodno područje sliva rijeke Save iz Sarajeva. O rezultatima će javnost biti obavještena u što kraćem roku, navodi se u saopćenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

FENA

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.