UG JOSIP BROZ-TITO: Obilježen 4.juli

Prema kalendaru važnih datuma i događaja iz naše istorije, kao i Planu i Programu rada i djelovanja UAF „Josip Broz Tito“ Tešanj, uz prisustvo članova i simpatizera Udruženja obilježili smo 4. juli-Dan borca, značajan dan iz antifašističkog otpora naših naroda.

 

Naime, u Beogradu je 4. jula 1941. godine održana istorijska sjednica proširenog Politbiroa CK KPJ, pod rukovodstvom Generalnog sekretara Josipa Broza Tita, na kojoj je donesena Odluka o ustanku naroda Jugoslavije, poslije kojeg je Pokrajinski komitet KPJ za BiH održao sastanak i donio Odluku da se u BiH podigne ustanak protiv okupatora i domaćih izdajnika, što se dogodilo 27. jula 1941. godine.

 

Simboličnim činom, svake godine, naša delegacija, zajedno sa delegacijom OO SDP BiH Tešanj i mještanima Šija, pred spomenikom NOR-a, u MZ Šije, uz polaganje cvijeća, oda dužnu poštu svim poginulim partizanima i svim žrtvama fašizma, uz podsjećanje na događaje iz NOB-a.

 

Ohrabrujuće je što se svake godine pridružuje sve veći broj građana, iz svih MZ, ali i mladih, pogotovo što su ovi i mnogi drugi datumi i događaji iz NOR-a i socijalističke izgradnje BiH devedesetih brisani kao državni praznici, pa i proglašeni neprijateljskim.

Međutim, jasno je da bez ovih i ovakvih događaja i otpora fašizmu, ne bi bilo BiH, svi bi narodi bili samo gubitnici.

Prije ovog čina, upriličen je prijem za mlade, učesnike na Konkursu za literarni rad, raspisanom od strane Udruženja, a na temu „I ja sam antifašista“, te uručene nagrade i prigodni pokloni.

U lijepoj prazničnoj atmosferi, mladi su upoznati sa radom i planovima Udruženja, sa akcentom na potrebu da mladi budu nosioci naše antifašističe tradicije u BiH i šire. Uz zahvalnost svima koji su se odazvali da učestvoju na Konkursu uručeni su pokloni, knjiga „Tito i mi-juče, danas, sutra“ sa posvetom Udruženja. Za prvo, drugo i treće rangirani rad, od strane imenovanog Žirija za odabir radova, obezbjeđene su novčane nagrade.

Treću nagradu u iznosu od 50,00 KM pripalo je Ajli Školjić, srednjoškolki iz Tešnja, dok je drugu nagradu u iznosu od 100,00 KM primio osnovac Eldar Muminović, također iz Tešnja, koje su obezbjeđene od članova Udruženja.

Prvu nagradu, u iznosu od 200,00 KM obezbjedio je Amil Buljubašić, lično, koje je uručio Amini Pazara, srednjoškolki iz Novih Miljanovaca.

 

Uz čestitke svima, posebno nagrađenim, nastavljeno je druženje, kojom prigodom je prvonagrađena pročitala svoj rad, pozdravljen aplauzom, uz znak priznanja svih učesnika.

Ova manifestacija će biti tradicionalna povodom Dana pobjede nad fašizmom.

 

SMRT FAŠIZMU – SLOBODA NARODU

 

Predsjednik UO Udruženja

Salih Brk

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.