VLADA ZDK USVOJILA ODLUKU O OBIMU PRAVA NA KORIŠTENJE ORTOPEDSKIH I DRUGIH POMAGALA

03 Jul 2018
455 puta

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila Prijedlog Odluke o obimu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala, stomatološko-protetske pomoći i nadomjestaka i uputila u daljnju skupštinsku proceduru.

Važeća Odluka o obimu prava na korištenja ortopedskih i drugih pomagala, zubnoprotetske pomoći i zubnoprotetskih nadomjestaka i endoproteza, pokazala se kao neadekvatna sa stanovišta potreba osiguranih lica za ortopedskim pomagalima. Zbog velikog broja zahtjeva ljekarska Komisija zajedno sa predstavnicima Koalicije lica sa invaliditetom Zeničko-dobojskog kantona koju čine predstavnici paraplegičara, slijepih i slabovidnih lica, gluhih i osoba sa oštećenim sluhom, oboljelih od dijebetesa i oboljelih od cerebralne paralize i hidrocefalusa, usaglasili su novi Prijedlog Odluke, s ciljem poboljšanja kvaliteta prava osiguranih lica na ortopedska i druga pomagala u medicinski indiciranim slučajevima.

Novom Odlukom proširena su prava osiguranih lica na korištenje pomagala, te uvršteno 25 novih pomagala i medicinskih sredstava koja će se finansirati sredstvima obaveznog zdravstvenog osiguranja. Lista, također, sadrži i skraćenje rokova trajanja određenih pomagala, ali i uvođenje u pravo novih kategorija osiguranika. Između ostalih, Zavod će finansirati nabavku 5 (pet) inzulinskih pumpi, kao i potrošni materijal za inzulinske pumpe pacijentima koji obezbijede pomagalo vlastitim sredstvima, a prema medicinskim indikacijama po preporuci nadležnih ljekara, pod uslovom da se isto ne finansira od strane Federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Sarajevo.

Finansijskim planom za 2018. godinu Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona za finansiranje ove odluke planirao je 5,7 miliona KM, što je u odnosu na izvršenje Finansijskog plana za 2017. godinu, više za 1.051.917, 00 KM. Nova Odluka o ortopedskim i drugim pomagalima primjenjivat će se nakon što je usvoji Skupština Zeničko-dobojskog kantona.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.