Ne smijemo zaboraviti našu antifašističku tradiciju

Da se i, želimo da vjerujemo, dobra namjera može odraziti u javnosti drugačije pokazala je „predmaturalna zabava“ gimnazijalaca u Tešnju.

Naime, mladići i djevojke, kako je vidljivo na fotografijama, nosili su majice sa natpisom „Arbeit macht frei“ –što u prijevodu znači „rad osolobađa“.

Natpis asocira na istoimeni natpis u nacističkim logorima Dahau, Gros-Rozenu i drugim koncentracionim logorima u Drugom svjetskom ratu.

Cio događaj je izazvao buru reakciju na društvenim mrežama i drugim medijima, ali nažalost rekacije su podjeljene, pa čak i odobravajuće.

 

Zato, očigledno, postoji potreba da se u školama posveti više pažnje istoriji fašizma kod nas i u svijetu, kao i tekovinama antifašizma. Žalosno je, a i opasno, da mnogi građani zaziru od antifašističkih manifestacija. Poneki i nasjedaju na neofašističku propagandu minimizirajući tekovine NOR-a, važne događaje i ličnosti antifašističkog otpora.

 

Ne smijemo zaboraviti našu antifašističku tradiciju, i otpor svakom pojavnom obliku fašizma.

 

UAF „Josip Broz Tito“ Tešanj ima ambicija da okupi mlade u jedan vid edukacije o fašizmu i antifašizmu, ali bi trebalo daleko više podrške i građana i institucija vlasti.

Nadamo se da će biti mogućnosti, te pozivamo sve na saradnju uz pozdrav:

 

 

SMRT FAŠIZMU-SLOBODA NARODU!

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.