Prosječan građanin vozi automobil star 17 godina

08 Feb 2018
488 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

U Bosni i Hercegovini čak 573.144 automobila starija su od deset godina, dok je ukupan broj registriranih putničkih vozila na bh. cestama 828.333. Podatak je to Agencije za statistiku BiH, objavljen u publikaciji pod nazivom „Bosna i Hercegovina u brojevima 2017“.

Kako kažu stručnjaci, podaci o ovolikom broju starijih automobila su poražavajući i trebali bi biti poziv za uzbunu. Jer, statistika pokazuje da je na bh. cestama život izgubilo čak 1.596 osoba u posljednjih pet godina, 8.496 ih je pretrpjelo teže povrede, dok je u tom periodu 41.516 učesnika u saobraćaju lakše povrijeđeno.

Loše stanje

Bosna i Hercegovina na prvom je mjestu u regionu i pri vrhu u Evropi po broju poginulih u saobraćajnim nesrećama, a, kako tvrde stručnjaci, starost vozila i neprilagođena brzina glavni su krivac za to.

Fuad Klisura iz Instituta za privredni inženjering Zenica u izjavi za „Avaz“ kazao je da star vozni park za posljedicu ima da je više od polovine vozila na bh. cestama tehnički neispravno.

– Stanje vozila veoma je loše, sve je više i više starijih vozila u državi. Takva vozila u kombinaciji s lošim održavanjem i rezervnim dijelovima sumnjivog porijekla potencijalna su opasnost za uzrok saobraćajne nesreće. Ovi pokazatelji daju i pogled na stanje našeg društva, siromaštvo. Jer, iz ovih pokazatelja da se zaključiti da što su starija vozila, to su siromašniji vlasnici – kaže Klisura, objašnjavajući da je, prema podacima kojima oni raspolažu, prosječna starost svih putničkih vozila u Federaciji 17,19 godina.

Sigurnost građana

Ovaj problem pokušali su riješiti zakonskom regulativom. Tako se od 2016. godine mogu uvoziti samo vozila koja ispunjavaju standard EURO 4. Profesor Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu Osman Lindov kazao je za “Dnevni avaz” da ovakvi statistički podaci govore da se treba mnogo više angažirati te da je ranije trebalo uvesti EURO 4, kako bi se obnovio vozni park.

– Pojedine segmente, prije svega kada su u pitanju aspekt sigurnosti i zagađenje, moramo promijeniti kako bi građani bili sigurniji. Nadati se da će neko napraviti nešto u narednom periodu na tom polju – rekao je Lindov.

Protiv dodatnih nameta

Upitan da li bi vlasnici automobila starijih od deset godina eventualno trebali zakonom biti obavezani na plaćanje dodatnih taksi i češće obavljanje tehničkih pregleda, prof. Lindov takvu mogućnost kategorički odbija.

– Nema potrebe za dodatnim oporezivanjem. Vozilo mora tehnički biti ispravno i građani, prema mom mišljenju, ne bi trebali ništa dodatno plaćati. Ako se i desi da vozilo završi na cesti u neispravnom stanju, onda bi trebalo povećati kazne za one koji su i odgovorni – istakao je Lindov.

15.348 vozila starih do dvije godine

50.568 vozila starih od dvije do pet godina

189.273 vozila stara od pet do deset godina

573.144 vozila starija od deset godina

(avaz.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.