CCI POZDRAVLJA DONOŠENJE ZAKONA O PLATAMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI ZDK

03 Feb 2018
612 puta

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju donošenje Zakona o platama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona, jednoglasno usvojenog na nastavku 54. sjednice Skupštine  ZDK,  održanom,  31.01.2018.  godine,  i  to  bez  prvobitno  predloženih  odredbi, kojima  bi  se  uvele  dodatne  privilegije  izabranim  i  imenovanim  zvaničnicima  u  ovom Kantonu.

 Naime, navedeni Zakon usvojen je uz uvažavanje amandmana, kojima se tražilo da iz Prijedloga teksta Zakona budu otklonjene odredbe kojima se uvode dodatne privilegije kao što su: profesionalizacija poslanika u Skupštini ZDK, uvođenje „Bijelog hljeba“ - pravo na naknadu 12 punih plata nakon prestanka javne funkcije, te naknade za odvojeni život. Na ovaj način poslanici Skupštine ZDK još jednom su pokazali visoku društvenu odgovornosti, socijalnu osjetljivost i dosljednost kada su predložene privilegije u pitanju.

 Tako je Skupština Zeničko-dobojskog kantona, ostala jedina institucija zakonodavne vlasti, u zemlji,  čiji  nijedan  poslanik/poslanica nisu  zaposleni  u  Skupštini,  odnosno  profesionalno angažovani i za svoj rad u Skupštini ne primaju platu, izuzev predsjedavajućeg Skupštine od

12.04.2017. godine, što je u skladu sa Poslovnikom i opredjeljenjem Skupštine ZDK. Podsjetimo da su poslanici Skupštine ZDK, još 2014. godine, podnijeli inicijativu Federalnom parlamentu za ukidanje tzv. „Bijelog hljeba“, a Jasmin Duvnjak, poslanik u Skupštini ZDK i bivši poslanik Parlamenta FBiH (trenutno predsjedavajući Skupštine ZDK) se istog odrekao, ne čekajući formalno-pravni razlog za to.

 U tom kontekstu, izražavamo nadu da ovaj pozitivan primjer neće proći u ignorisanju drugih institucija vlasti u zemlji, već da će i oni, vođeni dobrim primjerom institucija Zeničko- dobojskog kantona, uskladiti svoja primanja i privilegije sa opštom situacijom u društvu.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.