U pet godina u Federaciji BiH nestalo osnovaca za čak dvanaest škola

11 Jan 2018
514 puta
Foto: Ilustracija Foto: Ilustracija

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvih devet mjeseci 2017. u BiH je rođeno 21.455 djece, dok je umrlo 27.176 osoba. Iz tih podataka vidljivo je kako je BiH u samo prvih devet mjeseci 2017. izgubila 5721 osobu, piše Večernji list.

Agencija za statistiku BiH još nije objavila podatke o kretanju u posljednja tri mjeseca prošle godine, ali iz ovih podataka proizlazi kako mjesečno u BiH umre oko 635 osoba više nego što ih se rodi.

Dodamo li u statistiku prvih devet mjeseci prosjek za posljednja tri mjeseca, odnosno broj 1905, dolazimo do podatka o 7626 umrlih osoba više u odnosu na broj rođenih. Prirodni prirast u BiH u stalnom je padu, što se najbolje vidi kroz broj djece upisane u osnovne škole.

U periodu od pet godina broj učenika u osnovnim školama smanjen je za čak 11.161 ili 5,61%. Prema službenim podacima razmatranim na Vladi FBiH, s tim problemom susreću se u gotovo svim kantonima u FBiH.

“Smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola evidentno je u devet kantona u FBiH, a jedino Sarajevski bilježi pozitivan trend, odnosno povećanje za 276 učenika ili 0,76% u petogodišnjem periodu. Smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola, ako razmatramo postotne podatke, najizraženije je u Posavskom, Unsko-sanskom i Kantonu 10”, navodi se u službenoj informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti.

Alarmantna je činjenica da situacija, kada je u pitanju broj učenika u osnovnim školama, neće biti bolja ni u idućem periodu s obzirom na to da se broj prvačića konstantno smanjuje.

Naime, analiza kretanja broja učenika upisanih u prvi razred osnovnih škola u Federaciji BiH od školske godine 2013./2014. do 2017./2018. upućuje na fluktuaciju broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole. Tako se broj učenika upisanih u prvi razred osnovne škole u Federaciji BiH u petogodišnjem periodu smanjio za 561 ili 2,65%.


U spomenutoj informaciji Federalnog ministarstva obrazovanja tako se navodi kako je evidentno da je u posljednjih pet školskih godina došlo do smanjenja broja upisanih učenika u šest kantona, a u četiri je zabilježeno povećanje broja učenika.

“Ako promatramo pokazatelje o povećanju i smanjenju broja učenika upisanih u prvi razred osnovne škole, uočit ćemo kako je najznačajnije povećanje broja učenika zabilježeno u Bosansko-podrinjskom kantonu (13,77%), a rast se bilježi i u Sarajevskom (6,27%) te Zeničko-dobojskom kantonu (1,29%)”, stoji u spomenutoj informaciji.

Na osnovi iznesenih podataka, Vlada FBiH donijela je niz preporuka u cilju poboljšanja situacije. Tako se, između ostaloga, navodi kako svi kantoni trebaju primjenjivati sistem devetogodišnjega osnovnog obrazovanja. Ističe se potreba uspostave učinkovitog sistema evidentiranja djece koja se ne upisuju osnovnu i srednju školu i koja napuštaju osnovno i srednje obrazovanje prije njegova završetka u cilju postizanja potpunog obuhvata djece osnovnim obrazovanjem i sprečavanja napuštanja obrazovanja prije stjecanja prve kvalifikacije.

Jedna od preporuka je i osiguranje prava upisa u osnovnu školu djeci koja nisu evidentirana u matične knjige rođenih i olakšati procedure upisa za djecu pripadnika romske nacionalnosti, djecu stranih državljana i drugu djecu koja mogu imati birokratske prepreke prilikom upisa u osnovnu školu.

Općine i kantoni svake godine u svojim budžetima trebaju alocirati dovoljno sredstava za osiguranje besplatnog prijevoza učenicima osnovnih škola te za sufinansiranje nabave besplatnih udžbenika za socijalno ugrožene učenike u skladu sa kantonalnim propisima koji reguliraju to pitanje.

Jedna od preporuka je i da se višak prosvjetnih kadrova uključi u programe edukacije i pripreme za rad u inkluzivnom obrazovanju u obliku asistenata 
u nastavi.

(fokus.ba)

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.