Novi Zakon o PIO-u: Oni koji ne žele čekati starosnu penziju, bit će finansijski kažnjeni

14 Nov 2017
2701 puta

Novi Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju prepoznaje i raniji odlazak u penziju, od starosnog koji iznosi 40 godina staža i 65 godina života, međutim, oni koji se odluče otići prije u penziju, prema riječima Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda PIO, plaćat će penale, tačnije, bit će im zbog toga manje penzije.

Novi zakon predviđa i sistem bodovanja penzija, a bod koji iznosi 14 KM, sabira se sa svakom godinom radnog staža, što je, kaže Krnjić, prihvatljivo za Zavod PIO.

Podsjećanja radi, po novom Zakonu o PIO, koji bi trebalo da stupi na snagu 1.janaura 2018.godine u raniju penziju mogu otići žene koje imaju 30 godina staža i 55 godina i šest mjeseci života. A muškarci sa 60 godina i šest mjeseci starosti i 35 godina staža. U 2019. godini se te granice pomjeraju za šest mjeseci, pa žene moraju imati 30 godina i šest mjeseci staža i 56 godina života, a muškarci 61 godinu i 35 godina i šest mjeseci staža.

-U odnosu na nedostajeće godine života penzija će se smanjivati. Recimo, ako bi neko u normalnim okolnostima dobio penziju od 560 KM, a ne želi da čeka da navrši 65 godina i pri tome ima manje od 40 godina staža, a hoće da ide sa 64 godine, onda mu se penzija umanjuje za četiri posto, a to je nekih 24 KM. Ako hoće sa 63 godine u penziju odbit će mu se od penzije osam posto... To je svjesno destimuliranje ranijeg odlaska u penziju, nije greška. Moram reći da će biti jako visoki penali i neće biti isplativo ići u prijevremenu penziju a što je i namjera. Dakle, bit će finansijski kažnjeni oni koji idu u prijevremenu penziju, što i treba biti. Ko ima više staža, treba i da ima veću penziju. Ne može svima isto - kategoričan je Krnjić.

Osvrnuvši se na bodovanje penzija, Krnjić kaže kako je visina boda od 14 KM u skladu sa projekcijama Federalnog zavoda penzijsko - invalidskog osiguranja.

-Mi smo ranije rekli kako bi bod trebalo da iznosi 13,60 KM, ali bi i taj bod bio kasnije usklađen sa porastom plaća u FBiH i on bi u narednoj godini iznosio 14 KM. Dakle, to vam je isto, jer u 2018. godini nema usklađivanja boda. Naime, bod se sabira sa svakom godinom radnog staža. Prosječna plaća za godinu dana je jedan bod, a 40 godina je 40 bodova puta 14 KM, to vam je 560 KM. To vam je iznos starosne penzije sa prosječnom plaćom - objasnio je Krnjić.

 FAKTOR.BA

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: antena@jelah.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.