SAD: Poslije napada 11. septembra više od 80 policajaca optuženo za prevaru

Stotinu i šest osoba, među kojim 80 bivših njujorških policajaca i vatrogasaca, optuženo je u utorak za veliku prevaru koja se odnosi na invalidske penzije i koja je koštala stotine miliona dolara, izjavio je tužitelj distrikta Manhattan. 

Nakon napada, veliki broj optuženih je prijavio nesposobnost za rad, navodeći psihičke poremećaje, depresiju i posttraumatski stres kako bi dobili invalidsku penziju na koju nisu imali pravo. U zahtjevu za penziju, optuženi su navodili da rijetko izlaze iz kuće, da ne putuju i skoro nemaju društvenu interakciju, navodi se u optužnici.

Ustvari, mnogi su bili sasvim dobrog zdravlja. Jedan od njih je vozio svoj helikopter, drugi je igrao blackjack u Las Vegasu, treći je skijao, a četvrti poučavao borilačke vještine.

Neki od bolesničkih dosjea prethodili su napadima 2001. Prve prevare datiraju od 1988.

U koracima koje su preduzeli savjetovale su ih četiri osobe, 83-godišnji advokat Raymond Lavallee, 89-godišnji Thomas Hale, 64-godišnji bivši policajac u New Yorku Joseph Esposito i 61-godišnji John Minerva, konsultant za pitanja invaliditeta koji su im objasnili šta treba da kažu ljekarima koji ih pregledaju. Ove četiri osobe brižljivo su izabrale ljekare.

Prosječna invalidska penzija u SAD-u varira od 30.000 do 50.000 dolara godišnje i dodaje se na penziju optuženih.

Neki od optuženih su imali ograničene poremećaje zbog kojih su mogli pretendirati na pomoć, ali ne i na invalidske penzije, navodi se u optužnici.

Neki prevaranti su dobili 500.000 dolara. Prosječno, svaki od njih je dobio 210.000 dolara.

Lavallee, Hale, Esposito i Minerva su zaradili od 20.000 do 50.000 dolara po jednom predmetu.

- Mnogi od učesnika ove prevare koji su tvrdili da pate od mentalnih bolesti nakon 11. septembra obeščastili su ekipe spasilaca koji su služili svom gradu po cijenu vlastitog zdravlja i sigurnosti - kazao je u utorak tužitelj distrikta Manhattan Cyrus Vance, naglasivši da je ova prevara smanjila sredstva za borbu protiv istinskih stanja posttraumatskog stresa.

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.