SAD: Nevrijeme odnijelo 16 života Istaknuto

04 Jan 2014
1136 puta

Obilne snježne padavine, jak vjetar i izuzetno niske temperature, koji su pogodili sjeveroistok SAD-a, odnijeli su najmanje 16 života. 

Većina žrtava stradala je u saobraćajnim nesrećama na klizavim putevima, jedna žena oboljela od Alzhajmerove bolesti smrzla se kada je odlutala daleko od kuće, a jednog radnika je zatrpala hrpa soli za posipanje puteva. 

Spasilačke ekipe u New Yorku i Bostonu patroliraju ulicama u potrazi za beskućnicima koji bi mogli da se smrznu. 

Oko 2.200 letova aviona je otkazano, uglavnom, u New Yorku, Philadelphiji, Bostonu, Chicagu i Washingtonu, prenio je AP. 

Zatvoreni su i pojedini putevi, a vozovi saobraćaju usporeno. Visina sniježnog pokrivača dostigla je na nekim mjestima 60 centimetara. Stotine škola u Bostonu i New Yorku su zatvorene i desetinama hiljada učenika je produžen božićni raspust. 

Guverneri saveznih država New York i New Jersey sinoć su proglasili vanredno stanje i apelovali na građane da ne izlaze iz svojih kuća. 
U državama New Jersey i Massachusetts jučer su bile zatvorene javne službe i sudovi. 

Meteorolozi očekuju da će narednih dana temperature pasti na minus 23 stepena celzijusa i da bi vjetar mogao da dostigne jačinu od 50 kilometara na sat, a predviđaju se i nove sniježne padavine, prenosi Tanjug. 

-Budući da je sniježna oluja sve jača i nosi velike količine snijega i jak vjetar, snažno apelujem na sve građane New Yorka da budu oprezni, izbjegavaju putovanje i ne izlaze napolje ako ne moraju - izjavio je guverner države New York Andrew Cuomo. 

Ovo sniježno nevrijeme predstavlja prvi veliki test za novog gradonačelnika New Yorka Dante de Blasia, koji je na tu dužnost stupio tek prije dva dana. 

-Spremni smo - rekao je de Blasio, ali je pozvao građane da ostanu kod kuće i da, ako moraju, koriste gradski prijevoz. 

On je kazao i da je na ulicama New Yorka razmješteno oko 1.700 vozila za raščišćavanje snijega i 450 vozila za posipanje ulica solju. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.