Počelo obilježavanje stote godišnjice masovnog ubistva Armena u Otomanskoj Turskoj

Memorijal u Jerevanu Memorijal u Jerevanu

Komemoracije su u toku u petak u Armeniji kako bi se obilježila stoljetnica masovnog ubistva Armena od otomanskih Turaka.

Glavna ceremonija održat će se ispred spomenika žrtvama u predgrađima prijestonice Jerevana tokom koje će gosti položiti cvijeće. 

Predsjednici Rusije i Francuske, Vladimir Putin i Francois Hollande, također su doputovali u Armeniju kako bi prisustvovali komemoraciji. 

Turska se snažno protivi korištenju termina genocid kako bi se opisala masovna ubistva, i taj spor je doveo do pogoršanja odnosa između Turske i Armenije. 

Turska prihvata činjenicu da su zločini počinjeni ali tvrdi da nije bilo sistematskih pokušaja da se uništi hrišćanski armenski narod. Turska također navodi da su brojni nevini turski muslimani ubijeni u ratnim previranjima.  

Memorijalna služba također će biti održana u Turskoj u petak, a premijer te zemlje Ahmet Davutoglu izjvio je da Turska "dijeli bol" s  Armenima. 

On je, ipak, ponovio turski stav da masovna ubistva Armena ne predstavljaju genocid. 

Dopisnica BBC-ja iz Jerevana Rayhan Demytrie navodi da vlada u Jerevanu tvrdi da današnji dan predstavlja stotu godišnjicu dana kada su vlasti otomanske vlasti uhapsile nekoliko stotina armenskih intelektualaca u Konstantinopolju, današnjem Istanbulu, od kojih je većina kasnije ubijena. 

Ona tvrdi da Armeni smatraju to početkom turske politike masovnog istrebljenja hrišćanskih Armena za koje se sumnjalo da podržavaju Rusiju, neprijatelja Turske u Prvom svjetskom ratu.

Američki predsjednik Barack Obama objavio je pažljivo intonirano saopćenje povodom godišnjice, pominjući "jedan od najvećih zločina 20. stljeća", ali ne koristeći termin genocid. 

(Fena) ff

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.