NATO sprema 5.000 vojnika za istočni dio Evrope

NATO će u četvrtak odlučiti o pojačavanju prisustva na istoku Evrope nakon što odobri fomiranje novih snaga od 5.000 vojnika i šest "zapovjednih centara", u znak odgovora na "agresiju" Rusije u Ukrajini, izjavio je glavni tajnik Alijanse Jens Stoltenberg.

- Moramo donijeti važne odluke, odluke koje se odnose na način na koji moramo ojačati našu kolektivnu odbranu - izjavio je Stoltenberg po dolasku na samit ministara i odbrane članica NATO-a u Bruxellesu.

- Ovo je odgovor na agresivne akcije Rusije koja je prekršila međunarodni zakon i pripojila Krim - naglasio je Stoltenberg.

- Odlučit ćemo o veličini i sastavu novih snaga i osigurati da budu raspoređene za nekoliko dana - objasnio je on te dodao da bi trebalo da budu sastavljene od 5.000 ljudi kada budu proglašene operativnim u 2016. godini.

Ministri bi danas trebalo da odobre formiranje "šest zapovjednih centara" u istočnoj Evropi, gdje je realna zabrinutost zbog Moskve. Ovi centri bi trebalo da budu u Poljskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

(Fena) jc

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.