Turska: Parlament usvojio zakon koji daje veća prava policiji

Turski parlament je usvojio u utorak kasno navečer sporni zakon koji daje pune ovlasti policiji nakon nedavnih prokurdskih smrtonosnih nemira, saopćio je parlamentarni izvor.

Oštro kritikovan od civilnog društva i opozicije, novi zakon daje veće ovlasti policijskim snagama koje će odsada moći pristupiti širim pretragama i hapšenjima na osnovu jednostavnih sumnji, precizirao je isti izvor.

Ovaj pravni arsenal cilja uglavnom kurdske manjine koje su nasilno protestirale ulicama u oktobru protiv inertnosti turske moći da dođe pomoći kurdskim borcima koji se brane protiv ofanzive džihadističke grupe Islamska država (IS) u Kobaneu, gradu na sjeveru Sirije, na granici s Turskom.

To je u kontekstu da je turski premijer Ahmet Davutoglu, najavio podnošenje skupštini "reforme o unutarnjoj sigurnosti", koju vidi kao način da ušutka bilo kakav protest protiv režima, već potresenog u junu 2013. godine neviđenim pokretom protesta širom Turske.

Policija će odsada moći tražiti demonstrante u njihovim kućama, a da nemaju "konkretnih dokaza" za pravdanje takvih upada.

Vlasti će moći lakše prisluškivati sumnjive, a manifestanti i oni koji uništavaju javna dobra će biti oštrije kažnjeni.

Vlada Ankare je odbila svaki pokušaj da se ograniče individualne slobode, tvrdeći da su nove mjere u skladu s mjerama Evropske unije (EU), kojoj se Turska želi pridružiti.

Međutim, mijenja se i režim pritvora. On je bio 24 sata pod mandatom tužioca, s mogućnošću produženja na 48 sati uz odobrenje sudije. Odsada, policija će moći djelovati prema svom šefu za pritvor od 24 sata jednostavno uz informiranje tužioca, koji će moći produžiti trajanje na 48 sati.

Molotovljev koktel se neće više smatrati kao zapaljivo oružje već kao oružje za napad, što će dozvoliti snagama reda da upotrijebe vatreno oružje.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.