UKRAJINA - TEŠKA ARTILJERIJSKA PUCNJAVA U DONJECKU

04 Nov 2014
1441 puta

Teška artiljerijska pucnjava je nastavljena u utorak ujutro na rubovima aerodroma u Donjecku, separatističkom uporištu na istoku Ukrajine, čiji stanovnici kažu da se plaše okončanja krhkog primirja nakon što je Kijev najavio reviziju svojih mirovnih obaveza, prema novinarima agencije AFP.

- Teške artiljerijske borbe su počele od 6.30 sati jutros. U toku noći se pucalo na mahove. Ovo je pakao - ispričala je AFP-u Tatjana Viktorovna, koja živi nekoliko stotina metara od aerodroma, središta borbi koje su počele prije nekoliko mjeseci i pored krhkog primirja uspostavljenog prije dva mjeseca.

Otkada je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko najavio od strane Kijeva reviziju svojih mirovnih obaveza dan nakon separatističkih izbora u nedjelju, mnogi u Donjecku ocjenjuju da njegove riječi znače prekid primirja, što je dovelo do smanjenja intenziteta borbi u većini područja zone pogođene neprijateljstvima.

- Porošenko je rekao da će promijeniti politiku. Jasno je da će se borbe nastaviti - smatra stanovnik Donjecka Ivan Sergeevič.

Šest mjeseci nakon početka sukoba u kojem je poginulo više od 4.000 ljudi, samoproglašene republike Donjeck i Lugansk su u nedjelju izabrale svoje "predsjednike" i svoje "parlamente".

Priznato od strane Moskve, ovo glasanje je oštro osuđeno od strane zapada i Kijeva, a Kijev to naziva "grubim kršenjem" mirovnog procesa.

Ukrajinsko vijeće nacionalne sigurnosti i odbrane kojim predsjedava šef države će se sastati u 15.00 sati po srednjoevropskom vremenu u Kijevu kako bi se odlučilo o mjerama odmazde koje će središnja vlada preduzeti u ovom kontekstu.

(Fena) mb

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.