KIjev: U centru grada protestvuje oko 10.000 ljudi

Oko 10.000 antivladinih demonstranata, prkoseći snijegu i jakom vjetru, protestuje danas na Trgu nezavisnosti u Kijevu zvog nedavne odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. 

Zvaničnici nastoje da umanje njihovo nezadovoljstvo, uvjeravanjem da predsjednici Rusije i Ukrajine prilikom jučerašnjeg susreta nisu razmatrali priključivanje Ukrajine Carinskoj uniji koju predvodi Rusija, a koja uključuje i Kazahstan i Bjelorusiju. 

Predsjednik Rusije Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Janukovič sastali su se u petak u Sočiju. Zasad ima malo pojedinosti s tog susreta, ali je Putinov portparol Dmitrij Peskov danas izjavio da "pitanje mogućeg ukrajinskog ulaska u Carinsku uniju nije razmatrano u Sočiju". 

Janukovičeva kancelarija je kasnije izdala slično saopćenje, prenijela je agencija AP. 

Peskov je rekao da su dvojica predsjednika posebnu pažnju posvetili "saradnji u oblasti energetike", ali da Moskva i Kijev nisu postigli dogovor o smanjenju cijene ruskog gasa. 

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov je danas, takođe, izjavio da nikakvi dokumenti nisu potpisani i da tema priključenja Ukrajine Carinskoj uniji nije pokretana. 

-Hoću da naglasim da nijedan dokument za potpisivanje na jučerašnjim pregovorima nije pripreman i da nijedan dokument nije potpisan. Pitanje Carinske unije na susretu predsjednika Ukrajine i Rusije uopšte nije razmatrano. Ja kategorički odbacujem glasine i spekulacije na tu temu - predočio je Azarov. 

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili, koji je u petak uveče doputovao u Kijev kao dio grupe evropskih parlamentaraca, pružio je podršku proevropskoj ukrajinskoj opoziciji. 

Sakašvili, koga su na vlast doveli masovni protesti 2003. koji su bili prethodnica Narandžaste revolucije u Ukrajini 2004, sastao se danas s liderom ukrajinske opozicije Vitalijem Kličkom. 

Sakašvili je danas na konferenciji za novinare u centru Kijeva izrazio svoju solidarnost s narodom Ukrajine, govoreći na ruskom jeziku. 

On je rekao da je došao u Kijev kao privatno lice kako bi podržao ukrajinski narod, a ne konkretnu političku snagu, istakavši da ne namjerava da se miješa u unutrašnje poslove Ukrajine, ali da
je spreman da učestvuje u razrješenju političke krize. 

Prema njegovim riječima, podržavajući Kijev na putu ka EU, on prvenstveno misli na Gruziju i na njenu budućnost, prenijela je agencija RIA Novosti. 

Lider ukrajinske opozicione frakcije "Batkivščina" (Otadžbina) Arsenij Jacenjuk danas je rekao da bi Janukovič mogao da 17. decembra potpiše sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom.

-Po našim podacima, projekt sporazuma o strateškom partnerstvu je spreman, on je parafiran, ali se Janukovič nije usudio da ga potpiše. Po našim informacijama, on planira da ga potpiše 17. decembra - rekao je Jacenjuk u opozicionom štabu na Trgu nezavisnosti. 

U Moskvi će 17. decembra biti održano zasjedanje međuvladine komisije Rusija-Ukrajina, potvrdio je danas Peskov, prenosi Tanjug. 

Ukrajina je 25. novembra odbacila sporazum sa EU iz, kako je navela, straha od ruskih trgovinskih sankcija, ali i neuspeha Brisela da joj obezbijedi milijarde dolara pomoći. 

(Fena)

{fcomment}

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.