Snažan potres pogodio Maroko, poginule najmanje 632 osobe

09 Sep 2023
156 puta

Snažan potres kasno u petak pogodio je Maroko. U nekoliko marokanskih gradova je uništio pojedine zgrade i natjerao ljude da napuste svoje domove.

Broj mrtvih u zemljotresu u Maroku porastao je na 632, javlja CNN.

Povrijeđeno je 329 ljudi, objavila je marokanska državna televizija Al Aoula pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih posova. Pedeset i jedna osoba je u kritičnom stanju.

Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Država procjenjuje da bi broj stradalih mogao ići i do 1.000.

Marokanski centar za transfuziju i hematologiju poziva ljude da daju krv za pomoć žrtvama u nevolji nakon zemljotresa u petak, objavila je državna televizija u subotu.

Spasilački timovi u Maroku imaju poteškoća da stignu do područja koja su najviše pogođena zemljotresom u petak navečer jer su obližnji putevi oštećeni i blokirani, izvijestila je državna televizija Al Aoula.

Potres magnitude 6,8 pogodio je nešto poslije 23 sata po lokalnom vremenu na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara (11,4 milja), prema podacima američkog Geološkog zavoda. Zavod Maroka zabilježio je potres od 7,2.

Epicentar zemljotresa bio je u planinama Visokog Atlasa koje se nalaze oko 72 kilometra (44,7 milja) jugozapadno od Marakeša, grada od oko 840.000 ljudi i popularne turističke destinacije.

Johnatan Stewart, profesor građevinarstva i inženjerstva zaštite životne sredine sa Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, kazao je kako će sada uslijediti niz potresa te kako se očekuje da će jačina ovih naknadnih potresa biti u do pet stepeni.

Druga mogućnost, iako vrlo mala, bila bi da je ovo preteča još jačeg potresa, rekao je on.

Stewart je rekao da, iako je potres bio 30 puta slabiji od potresa magnitude 7,8 koji je pogodio Tursku ranije ove godine, ipak je oslobodio “ogromnu količinu energije” i vjerovatno će napraviti značajnu štetu.

Rekao je da je epicentar potresa u Maroku bio u području srednje ploče, što je relativno neobično za veliki zemljotres.

ocijeni
(0 glasova)

Antena Servis

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.