Njemačka ide u strogi lockdown do 14. februara uz nova pravila

20 Jan 2021
293 puta

Njemačka je odlučila da do 14. februara zadrži na snazi stroge mjere zbog korona virusa.

NJemačka kancelarka Angela Merkel i čelnici 16 pokrajina dogovorili su večeras da uz postojeće uvedu i obevzno nošenje visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.

To uključuje takozvane hirurške maske, poznatije po oznakama “FFP2” i “N95“.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamjene za maske u javnom prevozu, prenose mediji.

Uz to, dokument s novim mjerama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće. Poslodavci moraju da omoguće zaposlenima rad od kuće kad god je to moguće., što bi smanjilo kontakte na poslu i na putu do posla.

Od poslodavaca se traži da uspostave fleksibilno radno vrijeme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbjegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslijepodnevnim časovima.

Zaposlenima će zabraniti zajednički ručak, u pokušaju da smanje socijalne kontakte.

Prema planu, njemačke savezne oružane snage biće raspoređene kao pomoć u masovnom testiranju u staračkim domovima.

Jedna od važnijih tema sastanka bila je i odluka o otvaranju škola. Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati.

Iako se broj zaraženih smanjuje posljednjih dana Merkelova je upozorila na nove prenosivije varijante virusa korona.

U NJemačkoj je u posljednja 24 časa infekcija virusom korona potvrđena kod 11.369 ljudi, dok je 989 ljudi umrlo. Do sada je ukupno preminulo više od 47.000 ljudi, a zaraženo je više od dva miliona ljudi

NJemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti “lockdowna”, koji je prvo trebalo da traje samo četiri sedmice i završi se prije božićnih praznika. U međuvremenu su zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani, te sadržaji za zabavu i kulturu.

Na snazi je i mjera prema kojoj jedno domaćinstvo može posjetiti samo jedna osoba, koja nije iz tog domaćinstva.

U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.

ocijeni
(0 glasova)

 

 

Aplikacije (uskoro)

Kontakti

Redakcija
t: +387 32 664 221
e: info@antena-radio.ba
Studio
t: +387 32 667 591
t: +387 32 667 592
e: antena.radio.jelah@gmail.com

Pronađite nas na:

 

Pošalji vijest

Pošalji vijest, fotografiju ili video na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.