Printaj ovu stranu

Policajac povrijeđen u sukobu ispred Kongresa peta žrtva nasilja na Kapitolu

08 Jan 2021
202 puta

Američki policajac Brajan Siknik preminuo je sinoć od posledica povreda zadobijenih tokom dežurstva za vrijeme sukoba koji su se dogodili kada su nasilne pristalice Donalda Trumpa upale u zgradu Kongresa, saopštila je policija, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je Siknik odgovorio na nerede u srijedu i da je povrijeđen u sukobu. On je poslije zadobijenih povreda prebačen u lokalnu bolnicu gdje je podlegao povredama. Policija će istražiti smrt policajca. Siknik je peta žrtva nasilja koje se dogodilo kada su nasilne pristalice odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trampa upale u Kongres 6. januara.

Žena koja su policajci ranili u srijedu u Kongresu kasnije je podlegla povredama, a ostale tri osobe su stradale usljed "medicinskih problema" povezanih s upadom Trampovih pristalica u zgradu parlamenta.

Nasilni upad dogodio se tokom procesa potvrđivanja rezultata američkih predsjedničkih izbora održanih u novembru prošle godine. To je prvi put od 1812. godine kada su britanske trupe zapalili Capitol Hill da se dogodio nasilni upad u zgradu Kongresa.

Tokom upada u zgradu Trampove pristalice su uzvikivale “Želimo Trumpa”. Kongres je evakuisan, a jake policijske snage uz Nacionalnu gardu raspoređene su u Washingtonu. Pojedini nasilni demonstranti ušli su i u prostorije Senata, razbijali prozore, a snimci CNN-a pokazali su jednog od Trampovih pristalica kako sjedi na stolici predsjedavajućeg Senata.

Najmanje 68 osoba uhapšeno je kao rezultat nasilja koji se desio ispred i u Capitol Hillu. U četvrtak, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa dok su članovi potvrđivali Bidenovu pobjedu odlazeći američki predsjednik Donald Trump priznao je da će Joe Biden biti naredni predsjednik.

Tramp koji je još u četvrtak ujutro nastavljao sa tvrdnjama da je prevaren na izborima, rekao je da će se sada fokusirati na osiguranje glatkog prenosa moći na Bidenovu administraciju, u video izjavi objavljenoj na Twitteru gdje je dan ranije bio blokiran na 12 sati.

“Nova administracija imaće inauguraciju 20. januara”, rekao je Tramp u videu.

Poslije objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Columbia Joe Biden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu. Potpredsjednik Majk Pens, koji je kao predsjedavajući Senata nadzirao postupak certifikacije, potvrdio je Kongresu da su od 538 glasova Elektorskog koledža Joe Biden i Kamala Harris dobili 306, a Donald Tramp i Mike Pence 232 - što odražava rezultate predsjedničkih izbora u novembru 2020.

"Najava stanja glasanja od strane predsjedavajućeg Senata smatraće se dovoljnom za izbor predsjednika i potpredsjednice Sjedinjenih Država, čiji mandat počinje 20. januara 2021. godine", rekao je Pence.

(RSE)

ocijeni
(0 glasova)