Printaj ovu stranu

Teška borba sa kriminalnim grupama: Balkanske mafije haraju Evropom

05 Sep 2020
462 puta

U Španiji trenutno djeluje više od sto bandi i opasnih kriminalnih grupa iz Srbije, Albanije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, piše španski list "El Paiso", pozivajući se na podatke Centra za obavještajno djelovanje i antiterorizam Španije.

 

Kako piše list, balkanske mafije haraju tom zemljom, a najviše u Kataloniji, Valensiji i Malagi, gdje se, kako ističu, povezuju s drugim kriminalnim bandama u namjeri da ostvare unosne ilegalne poslove.

"Srpski klanovi se sukobljavaju s nizozemskim, francuskim i alžirskim grupama za kontrolu nad putevima droge u regionu. Rezultat toga su ubistva, pucnjave, kidnapovanja i drugi nasilni zločini", piše list. Posljednji slučaj u nizu je, kako ističu, hapšenje Ljubomira Krivokapića, pripadnika škaljarskog klana iz Kotora, prije nekoliko dana u hotelu u Barseloni, koga su uhapsili zahvaljujući policijskoj saradnji s kolegama iz Srbije. Od balkanskih bandi, kako je naglašeno, najaktivniji su srpski i crnogorski gangovi, koji se prvenstveno bave trgovinom narkoticima i oružjem koristeći jahte i trgovačke brodove za transport kokaina iz Južne Amerike.

"U Puerto de Santosu postoji srpska kolonija, gdje su napravili centralu za kokainski biznis", naglašava list i dodaje da su prve registrovane grupe u Španiji došle iz Albanije i s Kosova, koje Španija označava kao srbijansku mafiju jer ne priznaju njegovu nezavisnost.

Ovo nije prvi tekst o balkanskim mafijaškim mrežama u Evropi, a one su posebno aktivne u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Austriji i drugim zemljama. Jedan od najpoznatijih slučajeva je kada je evropska javnost saznala da su oružje i municija koje su islamski teroristi koristili u napadu u Parizu poteklo sa zapadnog Balkana, te da su u Francusku dospjeli zahvaljujući kriminalnim kanalima balkanske mafije.

Njemački "Deutsche Welle" piše da je Evropa prestravljena djelovanjem balkanske mafije i poslovima u koje su umiješani, posebno kad se radi o švercu oružjem.

"Mnogi islamistički teroristički napadi u Evropi proteklih godina imali su pored ideologije još jednu zajedničku komponentu - dio oružja koje je korišteno u napadima potiče s crnih tržišta Balkana", navodi "Deutsche Welle".

Koliko je situacija ozbiljna, kako piše, svjedoči i namjera njemačke i francuske vlade da zajedničkim snagama sistemski pokušaju da se izbore s ovom pošasti. "Deutsche Welle" podsjeća da je u februaru ove godine održan sastanak na visokom nivou na kojem je Hajko Mas, ministar spoljnih poslova Njemačke, rekao da je cilj inicijative da se spriječi dobavljanje oružja s crnih tržišta u Evropu.

"Cilj francusko-njemačke inicijative je da se trajno riješi problem ilegalne trgovine oružjem s Balkana, pri čemu je usvojen regionalni plan, koji usaglašavaju između sebe donatori, NATO, organizacije UN-a i partneri u regionu. Plan predviđa uspostavljanje kontrole nad oružjem u roku od pet godina", piše "Deutsche Welle".

Međutim, balkanska mafija u Evropi ne bavi se samo švercom droge i oružja. Kako su proteklih mjeseci pisali njemački mediji, u Njemačkoj je i te kako prisutna balkanska građevinska mafija. "Deutsche Welle", naime, u drugom tekstu iz prošlog mjeseca piše da u Njemačkoj djeluje balkanska "bager mafija", kojoj ni dobro opremljena njemačka policija ne može lako stati na kraj.

"Velike građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju bez traga, a konci 'bager mafije' vode na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i BiH. Mašine se prvo skladište u iznajmljenim halama, a onda kriminalci mijenjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u posljednje tri godine nestalo 16 Zeppelinovih utovarivača", navodi "Deutsche Welle".

Radislav Jovičić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS i bezbjednosni stručnjak, kaže za "Nezavisne" da su RS i BiH suviše male zemlje da bi se samostalno mogle boriti s problemom mafije, koja ima duboke veze s kriminalnim grupama širom Evrope.

"To je problem koji se može riješiti samo saradnjom bezbjednosnih agencija u regionu s agencijama u Evropi, jer poznato je da su kriminalne grupe uvijek jedan korak ispred bezbjednosnih službi, ali i bolje su povezani međusobno. Samo koordinirana aktivnost svih bezbjednosnih agencija može doprinijeti smanjenju broja krivičnih djela koje oni čine. Drugi lijek, bojim se, ne postoji", zaključuje Jovičić.

(N.N.)

ocijeni
(0 glasova)